Rusia susține că talibanii au capturat 100 de elicoptere militare rusești, procurate de SUA pentru forțele armate afgane

2 luni in urmă 30

Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere fabricate în Rusia în diferite stări de operabilitate, a spus șeful unui exportator de arme de stat rus, dar vor fi în mare măsură incapabili să le folosească, având acces redus la echipamentele de întreținere și piesele de schimb, relatează The Guardian.

În timp ce talibanii au preluat controlul asupra depozitelor mari de arme și vehicule, a capturat, de asemenea, cel puțin 100 de elicoptere Mi-17 Hip, fabricate în Rusia și achiziționate de SUA pentru forțele armate afgane, deoarece era relativ mai ieftin și mai ușor de zburat cu ele decât cu modelul american UH-60 Black Hawk.

„Flota de elicoptere de acolo este mare – mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri”, a declarat Alexander Mikheev, șeful exportatorului de stat rus Rosoboronexporter, potrivit agenției de știri Interfax.

„Desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb”. O mare parte din flotă ar putea fi deja împământată, a spus el.

Estimarea lui Miheev pentru numărul de elicoptere rusești aflate în Afganistan este semnificativ mai mare decât inventarul raportat. Un raport din iulie al inspectorului general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (Sigar) spunea că armata afgană avea 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile și în țară. Mi-17 este versiunea de export a elicopterului rusesc Mi-8, care este fabricat la două fabrici din Kazan și Ulan-Ude din Rusia.

Câte dintre aceste elicoptere sunt acum în stare de zbor nu este clar. Au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare și în presa internațională cu luptătorii talibani care zboară într-un Mi-17 la începutul acestei luni, dar nu există încă semne că talibanii desfășoară elicoptere în operațiuni de luptă.

SUA au trecut la furnizarea de Black Hawk către Afganistan în ultimii ani, din cauza restricțiilor privind colaborarea cu producătorii de arme rusești și exportatorii Mi-17, însă puține echipaje afgane fuseseră instruite pentru întreținerea aeronavelor. Potrivit Sigar, disponibilitatea flotei Black Hawk a scăzut la jumătate, la doar 39%, în perioada aprilie-iunie, pe măsură ce întreținătorii aeronavelor au fost eliminați.

De ani de zile, flota de Mi-17 a constituit coloana vertebrală a forței aeriene afgane, lucrând regulat la transportul trupelor, livrarea muniției și evacuarea victimelor. SUA au început să achiziționeze elicoptere Mi-17 în 2005, cumpărând cel puțin 50 de la exportatorul de stat rus.

În timp ce afganii au reușit din ce în ce mai mult să întrețină aeronava relativ simplă, obținerea de piese de schimb pe fondul unor relații tensionate între Moscova și Washington devenise o problemă.

„De îndată ce personalul de service încetează să mai funcționeze, echipamentul produs conform standardelor rusești devine nefuncțional”, a spus Mikheev.

În timp ce talibanii ocupau capitala afgană Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioanele lor militare peste graniță în Uzbekistan. Într-o declarație a guvernului din Uzbekistan se spune că 46 de avioane afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost forțate să aterizeze în țara din Asia Centrală. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arată că 19 par a fi Mi-17 și nouă sunt Black Hawk.

Rusia a anunțat miercuri că va începe să evacueze până la 500 de cetățeni din Afganistan pe patru avioane de transport. Ministerul de externe al țării a declarat că nu își va închide ambasada în țară și a ținut consultări de securitate cu oficialii talibani de la căderea Kabulului de săptămâna trecută.

Sursa foto: Wikipedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă