Rusia spune că este pregătită pentru un schimb de prizonieri cu SUA, dar ambasada americană nu-și îndeplinește obligațiile

5 zile in urmă 17


Mai mulți cetățenii americani sunt în prezent încarcerați în Rusia, printre care și baschetbalista Brittney Griner, condamnată de autoritățile ruse la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, potrivit Reuters.


„Am spus de multe ori că suntem gata pentru negocieri pentru rezolvarea situațiilor cetățenilor americani condamnați în Rusia și cetățenilor ruși din Statele Unite”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.


Ea a acuzat Ambasada SUA la Moscova că „nu-și îndeplinește obligațiile oficiale” pentru a negocia un posibil schimb de prizonieri.


Anterior, SUA s-au declarat dispuse să negocieze un schimb de prizonieri cu Rusia, prin care îl oferă pe Viktor Bout, un traficant rus de arme condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, la schimb pentru sportiva Britney Griner și fostul pușcaș marin Paul Whelan.


Brittney Griner, o vedetă a baschetului american, a fost condamnată în Rusia la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri după ce, în luna februarie, în bagajul său au fost descoperite urme de ulei de hașiș în cartușul de la vaporizator.


Paul Whelan, un fost pușcaș marin din armata americană, a fost arestat în 2018 într-un hotel din Moscova și condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare sub acuzația de spionaj.


Cunoscut sub porecla „Negustorul morții”, Viktor Bout este considerat unul dintre cei mai importanți traficanți de arme la nivel mondial. Fost ofițer în armata sovietică, a fost arestat pe 7 martie 2008 în Thailanda, în urma unei colaborări între autoritățile americane și cele din România. Unul dintre complicii lui Bout venise în România pentru a negocia un transport de armament cu agenți sub acoperire ai SUA. El a fost condamnat, ulterior, la 25 de ani de închisoare pentru trafic ilegal de arme și finanțare a terorismului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă