Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru împușcăturile și exploziile care au zguduit sâmbătă orașul ocupat Herson

1 săptămână in urmă 31

Rusia și Ucraina s-au acuzat, duminică, reciproc, că au provocat luptele din Herson, după ce o înregistrare video a arătat ciocniri care au avut loc în seara precedentă în centrul orașului ucrainean ocupat de forțele ruse, relatează agenția France Presse, citată de The Moscow Times.

? A "counter-terrorist operation" is underway near the railway station in #Kherson. Heavy military equipment is involved. Russian security forces "destroy militants" who have settled in a non-residential building. – Russian media pic.twitter.com/8uThS5dvOi

— Breaking News 24/7 (@Worldsource24) September 17, 2022

Armata ucraineană desfășoară în prezent o contraofensivă pentru a recuceri orașul Herson din sudul țării, care a fost cucerit de armata rusă în primele săptămâni ale invaziei.

Publicația rusă de stat Vesti-Crimea a difuzat sâmbătă seara o înregistrare video care arată un schimb de focuri în jurul a două vehicule blindate în apropierea gării din Herson.

Administrația de ocupație, instalată de Rusia în Herson, a afirmat ulterior, în cursul serii, că a „eliminat” un grup de atacatori.

„În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat”, a scris, pe Telegram, administraţia de ocupaţie.

Duminică dimineață, purtătoarea de cuvânt a comandamentului armatei ucrainene din sudul țării, Natalia Humeniuk, a declarat: „Împușcăturile și exploziile de ieri din Herson sunt provocări din partea ocupanților”.

Humeniuk a adăugat că „anterior a avertizat că sunt planificate provocări în sud între 17 și 20 septembrie… pentru a afecta imaginea forțelor armate ale Ucrainei”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a pus împușcăturile din Herson pe seama „tensiunilor crescânde” dintre diferitele facțiuni pro-Moscova care se pregăteau să fugă pe fondul veștilor privind înaintarea armatei ucrainene.

Duminică dimineață, Kirill Stremousov, un oficial pro-Moscova din Herson, a afirmat că orașul era „calm”. Kievul „încearcă să atace, dar fără niciun rezultat”, a spus el.

„Nu vom spune că totul este liniștit și că nu există probleme în regiunea Herson… [dar] totul va fi bine”, a adăugat Stremousov.

În ultimele săptămâni au avut loc o serie de atacuri țintite împotriva oficialilor proruși din Herson și din alte zone aflate sub ocupația rusă.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă