Rusia si China vor sa limiteze suprematia SUA in domeniul spatial. Ce vor sa construiasca cele doua superputeri

4 săptămâni in urmă 19

Rusia si China au cazut de acord sa construiasca o baza de cercetare internationala pe Luna, dand astfel semnalul ca acest parteneriat va deveni o alternativa la dominatia Statelor Unite in spatiul cosmic.

In luna februarie, cele doua tari au semnat un memorandum privitor la dezvoltarea unei baze lunare, care sa fie situata la polul sud al satelitului Pamantului. Acum Roscosmos, agentia spatiala de la Moscova, va purta negocieri aditionale cu China, la o conferinta din iunie, potrivit Space News.

Niciunul dintre state nu a anuntat alte detalii referitoare la acest proiect spatial special. "Noi am semnat deja un acord cu China, concentrat pe explorarea Lunii folosind o statie automata autonoma.

Acest agrement a fost realizat si lucram in prezent la detalii", a declarat Serghei Krikalev, director executiv la Roscosmos, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la St. Petersburg, in Rusia.

Acordul din februarie, precum si declaratiile anterioare ale sefului de la Roscosmos, Dmitry Rogozin, in care acesta respingea participarea Rusiei la proiectul lunar denumit Gateway si condus de Agentia Spatiala NASA din Statele Unite, inseamna o cotitura in legatura cu proiectele spatiale.

Aceste abordari sunt semnele ca in curand vor exista doua initiative pentru explorarea satelitului Pamantului: una sub patronajul SUA, alaturi de Canada, Europa si Japonia, si alta aflata sub conducerea Rusiei si Chinei.

Fara indoiala, Luna poate deveni un obiectiv strategic important pentru marile puteri, atat pentru cercetarea din cosmos, precum si pentru posibilele exploatari ale resurselor naturale de acolo, unde exista elemente rare, precum platina, titan, scandiu sau yttrium, conform The Diplomat.

Citeste mai multe despre Rusia China Luna NASA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă