Rusia și China își modernizează arsenalul nuclear mai repede decât SUA, avertizează un oficial militar de top

2 săptămâni in urmă 24

Un oficial american de top a avertizat că Rusia și China își modernizează armele și capacitățile nucleare mai repede decât SUA. Acesta a transmis că dacă America nu începe să investească mai mult în apărarea nucleară și infrastructură, va fi „în pericol să-și piardă credibilitatea în ochii adversarilor”, scrie CNN. 

Imagine ilustrativă

Imagine ilustrativă

Profimedia Images

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Rusia este implicată activ în „dezvoltarea și modernizarea capacităților nucleare convenționale, în timp ce suntem la zero”, a declarat Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează arsenalul nuclear al Americii, scrie CNN.

De asemenea, Richard a mai spus că și China își modernizează arsenalul nuclear atât de repede încât „nu poate trece o săptămână fără să mai aflăm ceva nou despre China”.

În timp ce arsenalul nuclear al Chinei este mult mai mic decât cel al Statelor Unite și al Rusiei, acesta suferă o „expansiune fără precedent”, a mai declarat Richard.

Rusia şi SUA sunt limitate la aproximativ 1.550 de focoase nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere grele echipate pentru armament nuclear, conform ultimului tratat START. În schimb, China are în jur de 320 de focoase, potrivit Institutului internațional de cercetare a păcii din Stockholm.

Administraţia Biden efectuează în prezent o revizuire a statusului nuclear, care examinează suma investită în programul de modernizare nucleară. Scopul revizuirii este „reducerea obiectivului nuclear în strategia noastră de apărare”, conform senatoarei Elizabeth Warren, o democrată din Massachusetts.

Operaţiunile, modernizările intermediare şi modernizarea completă a programului american de arme nucleare ar putea costa 1,2 trilioane de dolari, potrivit unui raport din octombrie 2017 al Biroului bugetar al Congresului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă