Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a respins luni ceea ce a catalogat drept „rezonanța artificială” în Occident privind arestarea politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi și a afirmat că Rusia nu este îngrijorată cu privire la imaginea sa, relatează Reuters.
„Probabil că ar trebui să fim îngrijorați despre imaginea noastră, dar nu suntem domnișoare care se pregătesc de bal”, a afirmat Lavrov în timpul unei conferințe de presă.
UPDATE: În primul său comentariu public de după arestare, Navalnîi a declarat luni că audierea în fața instanței a constituit „cel mai înalt grad de fărădelege”.
Kremlin critic Alexei Navalny called a court hearing to which he was taken on Monday "the highest degree of lawlessness", in some of his first public comments since being detained at the Russian border.
Carismaticul militant anti-corupție a fost așeptat de sute de suporteri pe aeroportul Vnukovo însă autoritățile ruse au redirecționat în ultimul moment zborul să aterizeze pe alt aeroport. Peste 50 dintre susținătorii lui Navalnîi au fost reținuți de forțele de ordine.
„Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat Navalnîi la sosirea pe aeroportul Șeremetievo, înconjurat de jurnaliști și susținători, reiterând că este „nevinovat”.
UPDATE: Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut luni Rusiei să-l „elibereze imediat” pe politicianul de opoziție
Aleksei Navalnîi „a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia pe care el o consideră patria sa personală şi politică” şi arestarea sa de către autorităţile ruse „este total de neînţeles”, potrivit lui Maas.
La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.
„Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus”, a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab.
Aceeași autoritate a cerut comutarea sentinței cu suspendare a politicianului în una cu executare și l-a dat în urmărire generală la sfârșitul lunii decembrie.
Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse pentru a „respecta drepturile” disidentului rus și a cerut „eliberarea imediată” a acestuia într-un mesaj pe twitter.
„Solicităm Rusiei să îl elibereze imediat pe Navalnîi și să îi pună sub acuzare pe cei responsabili de tentativa de ucidere a sa”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, într-un comunciat de presă.
Comunicatul mai spune că arestarea lui Navalnîi a fost o încălcare a principiilor drepturilor omului stabilite de Consiliul European.
Într-un mesaj anterior pe Twitter, ministrul a spus că țările vecine Letonia și Estonia vor vrea impunerea unor măsuri restrictive împotriva Rusiei.
Citește și: