Rusia profită de un marș al naționaliștilor la Kiev pentru intensificarea propagandei anti-ucrainene

3 săptămâni in urmă 23

Originea reacției Kremlinului a fost un Tweet al Ambasadei Israelului la Kiev, care condamna un marș din 1 ianuarie în onoarea liderului naționalist Stepan Bandera. Acesta a colaborat cu ocupanții naziști în timpul celui de-al doilea război mondial.

„Israelul condamnă marșul naționalist Bandera”, a scris pe Twitter Ambasada Israelului în Ucraina. „Glorificarea celor care au susținut ideologia nazistă pătează memoria victimelor Holocaustului din Ucraina.”

Ambasada Israelului a cerut o anchetă cu privire la „manifestările antisemite” din marș, în temeiul unei legi adoptate de parlamentul Ucrainei anul trecut prin care „antisemitismul și manifestările sale sunt interzise”, fără însă a prevedea pedepse. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este evreu.

Agenția oficială TASS de la Moscova a difuzat un articol intitulat „Ambasada Israelului la Kiev condamnă naționaliștii pentru că îl onorează pe colaboratorul nazist Bandera”.

Ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale la Viena, Mihail Ulianov, a scris pe Twitter: „Ambasada Israelului în Ucraina a condamnat acest marș. Mă întreb dacă vreo ambasadă din Vest a făcut la fel? Cel mai probabil nu. Nu e doar ocazional ca în [Adunarea Generală a Națiunilor Unite] să se abțină de la rezoluția împotriva glorificării nazismului.”

Ministerul de externe de la Ierusalim a precizat că declarația ambasadei Israelului de la Kiev nu are legătură cu conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Relatările de presă au estimat la aproape 1.000 numărul participanților la marșul de la Kiev.

Andriy Tarasenko, liderul partidului ultra-naționalist Sectorul de Dreapta, a declarat, potrivit Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, că marșul în cinstea lui Bandera survine „când există un război cu ocupantul pe front și lupta împotriva „coloanei a cincea” în spate. ”

Bandera este venerat ca un erou de mulți ucraineni pentru că a condus aripa politică a mișcării de independență antisovietice, Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN). Aripa sa militară — Armata Insurgentă Ucraineană — a purtat un război de partizani în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar Bandera — care a fost ucis de un asasin sovietic la München în 1959 — este considerat un trădător de către alții pentru că a condus un război insurgent împotriva forțelor sovietice și a colaborat cu Germania nazistă.

Forțele sale au luptat uneori și împotriva naziștilor în timpul războiului, deoarece aceștia se împotriveau, ca și sovieticii, independenței Ucrainei. Bandera este acuzat și de desfășurarea unor campanii criminale împotriva polonezilor și evreilor din Ucraina, el continuând o puternică tradiție antisemită ucraineană.

Marșuri similare celui din capitală au avut loc și în orașul Dnipro situat la aproximativ 500 de kilometri sud-est de Kiev și la Lviv, un oraș de aproape 800.000 de locuitori din vestul Ucrainei, considerat un fief al naționaliștilor ucraineni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă