Rusia produce al treilea ser anti COVID-19. Cu ce difera fata de controversatul vaccin Sputnik 5

2 săptămâni in urmă 1

Rusia a demarat productia pentru al treilea sau vaccin impotriva noului coronavirus. CoviVac ar putea fi disponibil curand pentru administrare, informeaza presa din Rusia, conform careia studiile clinice privind vaccinul se afla in faza 3.

Moscova a aprobat pentru utilizare de urgenta atat CoviVac cat si EpiVacCorona, al doilea ser anti-Covid dezvoltat de cercetatorii rusi.

"Al treilea vaccin rusesc va fi introdus in circulatia civila si va ajunge in regiuni in urmatoarele zile", a anuntat ministerul pentru stiinta si educatie superioara al Rusiei.

10 milioane de doze anual

Centrul Chumakov, un institut al Academiei de Stiinte a Rusiei, intentioneaza sa produca 10 milioane de doze ale vaccinului CoviVac anual, a mai anuntat ministerul.

Ministrul rus pentru stiinta, Valeri Falkvoc, a afirmat la randul sau ca testele clinice din faza 3 pentru vaccin au inceput, urmand sa fie finalizate in decurs de 6 luni.

Spre deosebire de vaccinul Sputnik V, ce foloseste un virus de raceala inofensiv pentru a pacali organismul sa produca anticorpi, vaccinul CoviVac este unul cu "virion intreg".

Acest lucru inseamna ca este facut cu coronavirus inactivat sau lasat fara capacitatea de a se inmulti.


Abordarea cu "viron intreg"

"Vaccinul pe care l-am dezvoltat... reflecta intreaga istorie a stiintei vaccinurilor, ruseasca si globala", declara in 20 februarie directorul centrului Chumakov, Aidar Ishmukhametov.

La nivel global, doar alt vaccin-candidat mai foloseste abordarea cu "viron intreg" - Covaxin, dezvoltat de Bharat Biotech din India.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din India a subliniat ca abilitatea vaccinului de a produce raspuns la intreg virusul, nu doar la proteina "spike", il poate face mai eficient contra mutatiilor.

Vaccinul rusesc CoviVac este administrat in doua doze, la 14 zile distanta, si poate fi transportat la temperaturi de frigider normal (intre 2 si 8 grade Celsius).

Citeste si:

Harta interactiva a centrelor de vaccinare, in functie de tipul de vaccin. Cum poti vedea locurile disponibile si cat de mare e lista de asteptareCardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumeaAjutor pentru elevii care fac scoala online. O studenta a dezvoltat o aplicatie gratuita in care explica termenii pe care copiii nu ii intelegPovestea fabuloasa a unei angajate CEC Bank care a furat din conturi 1 milion de euro pentru a se razbuna pe sefi. Femeia a donat banii la bisericiExista miracole? Ce trebuie sa faca Romania pentru a se califica la Mondiale. Castigam grupa sau ne asteapta infernul
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă