Rusia nu exclude varianta instalării de arme nucleare pe teritoriul Belarusului

3 săptămâni in urmă 20

Secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni, întrebat despre posibilitatea amplasării de arme nucleare în Belarus, că ”sunt posibile tot felul de variante” de răspuns în cazul în care NATO ar amplasa arme în apropierea frontierei ruse, relatează agenția TASS, citată de Agerpres.

”Nu este un secret pentru nimeni că, fără îndoială, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO -n.r.) la frontierele noastre, ce pot reprezenta o ameninţare pentru noi, va necesita adoptarea unor paşi corespunzători pentru a echilibra situaţia. Aici sunt posibile tot felul de variante”, a declarat Dmitri Peskov.

Anterior, ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a spus că țara sa este pregătită să instaleze arme nucleare ale Rusiei, ca răspuns la eventuale amenințări din partea NATO.

Și liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a spus că îi va propune Rusiei să amplaseze arme nucleare pe teritoriul său, dacă Alianța Nord-Atlantică va face același lucru în Polonia.

Tensiunile dintre Moscova și NATO au luat amploare, în contextul acțiunilor militare ale Rusiei la granița cu Ucraina. Serviciile secrete americane au avertizat că Moscova are în jur de 100.000 de militari mobilizați și ar putea planifica o invazie a Ucrainei la începutul anului viitor. Rusia neagă însă aceste acuzații și afirmă că răspunde la amenințările la adresa securității sale.

Pe 17 decembrie, Rusia a transmis Occidentului o listă cu solicitări „esențiale pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei de la granița Ucrainei”. Printre cererile Moscovei se numără garanția că NATO va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina, precum și garanția că va fi exclusă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la Alianță.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă