Rusia l-a rechemat pe ambasadorul rus în SUA pentru consultări, după ce Biden a afirmat că Putin e un "criminal"

1 lună in urmă 2

Rusia a anunțat miercuri că și-a rechemat ambasadorul în Statele Unite pentru consultări, asigurând totodată că dorește să evite „degradarea ireversibilă” a relațiilor cu Washingtonul, după declarațiile lui Joe Biden cu privire la Vladimir Putin, relatează AFP.

Potrivit unei declarații a Ministerului rus de Externe, ambasadorul Anatoly Antonov a fost chemat la Moscova „pentru consultări pentru a analiza ce trebuie făcut și încotro ne îndreptăm în ceea ce privește relațiile cu Statele Unite”.


Întrebat de prezentatorul emisiunii ”Good Morning, America” George Stephanopoulos care vor fi aceste consecințe, președintele SUA a spus: ”Veți vedea curând”.

De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un ”criminal”, Biden a răspuns: “Mmm hmm, da, cred că da”.

În același timp, președintele SUA a precizat că, în ciuda acestor tensiuni, ”există domenii de interes pentru ambele părți”, domenii în care ”Rusia și SUA pot colabora”, dând exemplul acordului nuclear.

Cuvintele au fost denunțate la Moscova ca „atac” împotriva Rusiei și „insultă” adusă poporului rus.

"Pentru noi, principalul lucru este să stabilim care pot fi mijloacele de rectificare a relațiilor ruso-americane, aflate într-o stare dificilă și pe care Washingtonul le-a adus într-un impas în ultimii ani", a continuat diplomația rusă.

Moscova asigură totuși că dorește „să evite degradarea lor ireversibilă”, spunând că speră că „americanii sunt conștienți de riscuri”.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite au suferit ani de zile de crize repetate, de la Ucraina la Siria, până la acuzații de ingerință electorală, spionaj sau, mai recent, atacuri cibernetice.

Miercuri, Washington a anunțat că va extinde restricțiile de export către Rusia în cazul otrăvirii principalului adversar rus Alexei Navalnîi, pentru care serviciile de informații americane atribuie responsabilitatea Kremlinului.

Aceste restricții urmează unei serii de sancțiuni financiare împotriva a șapte înalți oficiali ruși, inclusiv a lui Alexander Bortnikov, șeful serviciilor de securitate (FSB), șeful serviciilor penitenciare Alexander Kalashnikov sau a procurorul general al țării, Igor Krasnov.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă