Rusia îşi recheamă ambasadorul din SUA pentru consultări, după acuzațiile lansate de Joe Biden la adresa lui Putin

1 lună in urmă 3

Ministrul rus de Externe a transmis că ambasadorul Anatoly Antonov a fost chemat la Moscova „pentru consultări pentru a analiza ce trebuie făcut și încotro ne îndreptăm în ceea ce privește relațiile cu Statele Unite”, potrivit Reuters. De asemenea, Rusia a dat asigurări  că dorește să evite „degradarea ireversibilă” a relațiilor cu Washingtonul, care se află „într-o stare dificilă” de ani de zile.

Mutarea a venit după ce liderul american Joe Biden a declarat în cadrul unui interviu acordat ABC News că președintele rus, Vladimir Putin, va suporta consecințele pentru că s-ar fi implicat să încline balanţa spre contracandidatul său republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale  din SUA, potrivit Reuters.

„El va plăti un preţ (…) Veți vedea în scurt timp”, a declarat Biden într-un interviu difuzat ABC News, fâcând referire la omologul său rus.

EXCLUSIVE: Pres. Biden told @GStephanopoulos that he agreed Russian President Vladimir Putin is a "killer" and will "pay a price" for interfering in U.S. elections. https://t.co/rIe2ms8sSv pic.twitter.com/VtAGCvF9hp

— Good Morning America (@GMA) March 17, 2021

De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un ”criminal”, Biden a răspuns: “Mmm hmm, da, cred că da”.

Joe Biden a făcut aceste declaraţii după ce un raport al serviciilor de informaţii a confirmat, marţi, acuzaţiile mai vechi potrivit cărora Putin s-a aflat în spatele ingerinţei în alegerile din SUA, despre care Rusia a afirmat de la început că sunt lipsite de fundament.

La polul opus, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că acuzațiile nu au fost susținute de probe și ar afecta în continuare legăturile bilaterale.

„Pentru noi, esenţialul este să stabilim care pot fi mijloacele de rectificare a relaţiilor ruso-americane, care sunt într-un stadiu dificil şi pe care Washingtonul le-a adus într-un impas în ultimii ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova.

Ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova „pentru consultări în scopul de a stabili ce trebuie făcut şi în ce direcţie să se meargă în privinţa relaţiilor cu SUA”, a precizat ministrul rus de externe.

Moscova asigură totuși că dorește „să evite degradarea lor ireversibilă”, spunând că speră că „americanii sunt conștienți de riscuri”.

Între timp SUA a anunţat extinderea restricţiilor asupra exporturilor spre Rusia în cazul dosarului privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, despre care serviciile de informaţii americane susţin că responsabilitatea aparţine Moscovei.

Departamentul pentru Comerţ din SUA nu a precizatt despre ce noi restricţii e vorba şi a subliniat pur şi simplu, într-un scurt comunicat, că ele le completează pe cele anunţate în 2 martie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă