Rusia duce tehnologii de ultimă generație și internet de mare viteză în Arctica. Proiectul costă sute de milioane de dolari

2 luni in urmă 30

Rusia a început vineri, 6 august, să instaleze primul său cablu subacvatic de comunicaţii cu fibră optică în Arctica, în cadrul unui proiect de stat care are scopul de a aduce internet de mare viteză în nordul îndepărtat bogat în hidrocarburi, după ce o iniţiativă privată s-a blocat.

Moscova vrea să îmbunătăţească infrastructura de comunicaţii din nordul îndepărtat, unde şi-a extins prezenţa militară şi dezvoltă Ruta din Marea Nordului, pentru a deveni o cale maritimă majoră.

Cablul, care ar trebui instalat până în 2026, va avea o lungime de 12.650 de kilometri, de-a lungul coastei nordice ruseşti, din statul Teriberka, din Marea Barents, până în portul estic Vladivostok.

Numit ”Expresul polar”, cablul va fi gestionat de compania de stat Morsviazsputnik, pentru a oferi internet stabil în porturile arctice, precum şi în peninsul Kamciatka şi Sahalin.

Şeful companiei care va produce şi instala cablul, Alexei Strelcenko, a spus că proiectul va costa 65 de miliarde de ruble (889 milioane dolari) şi va fi finanţat integral de stat.


Citeste si:

Cresc efectivele armatei americane în Europa. Joe Biden schimbă planul pe care îl avea Donald Trump

Vizită conjugală pentru Alexei Navalnîi, la închisoare. Opozantul rus și soția sa Iulia au petrecut trei zile împreună

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă