Rusia de pregătește de noi proteste masive pro-Navalnîi. Ce măsuri au luat autoritățile VIDEO

1 lună in urmă 12

Autoritățile din Rusia închid stațiile de metrou, iar circulația este restricționată în Moscova care se pregătește să fie din nou scena unor proteste masive de susținere a principalului critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care continuă să se afle în închisoare.

Mitinguri în masă în sprijinul lui Navalnîi sunt așteptate duminică în toată Rusia, în ciuda avertismentelor poliției cu privire la adunări.

De altfel, pe contul de twitter al lui Navalnîi a fost deja publicat un mesaj prin care oamenii sunt încurajați să iasă în stradă și un link unde protestele vor putea fi văzute LIVE.

Наш большой стрим о протестах по всей стране вот-вот начнётся. Включайте «Навальный LIVE»! https://t.co/VWIBYXZEFu pic.twitter.com/IabTrqS2M3

— Команда Навального (@teamnavalny) January 31, 2021

Rușii au început deja să mărșăluiască în orașul Novosibirsk. Imaginile au fost redistribuite de Navalnîi.

— Команда Навального (@teamnavalny) January 31, 2021

Multe dintre restaurantele și magazinele din centrul capitalei vor fi închise, în timp ce transportul va fi redirecționat, relatează BBC News.

Protestele de săpătmâna trecută s-au soldat cu 4.000 de arestări în capitală și în mai multe orașe din țară, oamenii ieșind în stradă și la -50 de grade în micul oraș siberian Iakutsk.

Mai mulți apropiați ai lui Navalny au fost reținuți de săptămâna trecută și alții, inclusiv fratele său și activistul Pussy Riot, Maria Alyokhina, au fost arestați la domiciliu. Percheziții au avut loc la domiciliul mai multor aliați ai liderului opoziției, printre care și Anastasia Vasilyeva care a decis să cânte la pian în timp ce poliția îî scotocea prin casă.

Anastasia Vasilyeva, an ally of Alexei Navalny, decided to play the piano while police raided her house along with other properties connected to the Kremlin critic pic.twitter.com/BkGOQVyVEK

— Reuters (@Reuters) January 28, 2021

Editorul șef al unui site web rus specializat în drepturile omului, Serghei Smirnov, a fost, de asemenea, arestat.

Navalnîi a contestat arestarea însă apelul său a fost respins de instanță. Liderul opoziției ruse a fost arestat pe 17 ianuarie imediat după revenirea sa din Germania unde a stat mai multe luni, pentru a fi tratat după episodul otrăvirii sale cu agentul Novichok. Navalnîi a acuzat direct Kremlinul de tentativă de asasinat, acuzații respinse de Moscova.

Autoritățile ruse susțin că acesta trebuia să se prezinte regulat la poliției în condițiile unei sentințe cu suspendare. Navalny a denunțat reținerea sa ca fiind ilegală, argumentând că autoritățile știau că este tratat la Berlin pentru otrăvirea cu Novichok, care a avut loc în Rusia în august anul trecut.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă