Rusia concentrează, din nou, trupe la granița cu Ucraina. ”Nu pare să fie antrenament militar. Se întâmplă ceva, dar ce?”

1 lună in urmă 32

Duminica, 31 Octombrie 2021, ora 16:47

140 citiri

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali din SUA și Europa au semnalat faptul că Rusia concentrează din nou trupe la granița cu Ucraina, după exercițiile militare ruso-belaruse Vest-2021, scrie „Washington Post“.

“În zonă au fost reluate mișcările trupelor ruse, pe măsură ce Kremlinul adoptă o linie mai dură față de Ucraina”, scrie publicația americană. Potrivit jurnalului american, pe rețelele de socializare au apărut recent mai multe materiale video, în care sunt prezentate trenuri și convoaie militare rusești ce transportă cantități mari de echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete, în sudul și vestul Rusiei.

„Nu este un exerciţiu. Nu pare să fie antrenament militar. Se întâmplă ceva, dar ce?”, a comentat Michael Kofman, directorul programului de studii ruse al grupului de analiză CNA. Acesta spune că, potrivit imaginilor din satelit, forţe integrate din divizia 41 a Districtului militar Central, care îşi au baza în oraşul siberian Novosibirsk, s-au alăturat altor trupe ruse de lângă graniţă în loc să se întoarcă în Siberia. Pe imagini apar şi militari din unitatea de elită Guards Tank Army transferând personal şi echipamente în Ucraina.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor Zapad 2021, Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii, la terenurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina. Kofman notează că Rusia a investit în acest an o sumă mare de bani în pregătirea unei armate de rezervă şi, de asemenea, a ordonat forţelor să practice manevre anti-drone şi anti-Javelin relevante pentru conflictul din Ucraina, atrăgând pe această cale atenţia analiştilor militari.

În timp ce rețele de socializare semnalează mișcări de trupe ruse în vestul și sudul țării, reprezentanții ruși anunță dislocări de forțe pentru desfășurarea unor activități de pregătire pentru luptă atipice, în special în peninsula Crimeea.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, sub pretextul desfășurării de exerciții de control la încheierea perioadei de instrucție de vară, Rusia a transferat mai multe mii de militari în poligoane din Crimeea și în special în poligonul Opuk. Este vorba atât de trupe ale Forțelor Terestre din Regiunea Militară Sud, respectiv din cadrul Armatei 49 arme întrunite Stavropol, cât și Trupelor de Desant Aerian, în special aparținând Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiysk.

De asemenea, pe rețelele de socializare, au apărut mai multe postări din 27, 28 și 29 octombrie, care semnalează deplasarea unei brigăzi de rachete din Regiunea Bryansk din vestul Federației Ruse către frontiera cu Ucraina și a mai multor platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, în special tancuri, din Ținutul Krasnodar în Crimeea.

Aceste mișcări au început la numai o zi după ce Ucraina a întrebuințat, pentru prima dată, o dronă de cercetare și atac de tip Bayraktar TB-2 pentru distrugerea unor instalații de artilerie ale separtiștilor din Donbas.

Este posibil ca această măsură decisă de comandanții militari ucraineni să reprezinte factorul declanșator pentru escaladarea tensiunilor din Donbas și implicit dintre Federația Rusă și Ucraina.

În ultima perioadă, se constată o tensionare a situației de securitate de-a lungul întregii linii de contact dintre Rusia și NATO, începând din Marea Barenț, Regiunea Mării Baltice, Regiunea Mării Negre și chiar mai departe până în Marea Mediterană. Același lucru se întâmplă și la frontiera estică a statului rus, în relațiile cu SUA, în zona Mării Bering și Alaska, Oceanul Pacific și chiar în Marea Japoniei.

În toate aceste zone, au loc demonstrații de forță ale părților, manifestate prin desfășurarea de exerciții de amploare, sunt efectuate misiuni de cercetare aeriană ori au loc zboruri ale avioanelor strategice. De multe ori, toate aceste acțiuni generează incidente navale sau aeriene, în care nave de luptă sau avioane, în special rusești și americane, se apropie la distanțe extrem de mici, periculoase pentru navigație.

Citeste si:

 ”Din 1000 de camioane cântărite, 600 aveau depăşiri grave”

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă susţine că există monopoluri ce au legătură cu lumea politică și care controlează domeniul materialelor de construcție. „În zona...

Cu cât va fi subvenționată gigacaloria în București. Promisiunea făcută de Nicușor Dan

Primarul Capitalei afirmă că nu știe procentul cu care va creşte preţul gigacaloriei, întrucât nu a fost stabilit tariful pentru transportul agentului termic, însă dă asigurări că...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă