Rusia aprobă un plan pentru „gropi comune urgente”. Cresc temerile izbucnirii unui al treilea război mondial după invazia Ucrainei

3 săptămâni in urmă 17

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:49

131 citiri

Mișcarea vine pe fondul îngrijorărilor că Vladimir Putin plănuiește să atace fosta republică sovietică la începutul anului viitor, cu peste 175.000 de soldați despre care se spune că ar fi masați la graniță, scrie The Sun.

Rusia ar fi aprobat planuri pentru „gropi comune urgente” pe fondul temerilor că un al treilea război mondial ar putea izbucni după o invazie a Ucrainei.

Presa rusă dezvăluie că documentele privind locurile de înmormântare comune vor intra în vigoare la 1 februarie 2022. Gropile comune ar cuprinde câte 100 de cadavre fiecare.

Mercenari ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni în estul Ucrainei

Mercenari ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni în estul Ucrainei controlate de separatişti, pentru a consolida apărarea împotriva forţelor guvernamentale ucrainene, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova şi Occident au crescut, au declarat patru surse pentru Reuters.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat zeci de mii de trupe obişnuite în posturi de aşteptare mai apropiate de Ucraina şi a cerut garanţii urgente de securitate din partea Occidentului, menite, spune Moscova, să împiedice ca Ucraina şi alte ţări vecine să fie folosite ca bază pentru atacarea sa.

Occidentul şi Ucraina au acuzat, la rândul lor, Rusia că a pregăti un nou atac asupra vecinului său sudic cel mai devreme luna viitoare, acuzaţie negată de Moscova.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii pro-ruşi care au ocupat o porţiune din regiunea industrială Donbass din estul Ucrainei în acelaşi ac, continuând să lupte acolo cu forţele guvernamentale ucrainene.

Din patru surse, trei şi-au descris ofertele primite de la recrutori pentru a mearge în Donbass ca mercenari. Persoanele au spus că recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă.

Toate cele patru surse au refuzat să fie numite, invocând temerile pentru siguranţa lor. Două dintre cele trei surse au spus că au acceptat; a treia a spus că a refuzat.

"Este o casă plină. Ei adună pe toţi cei cu experienţă de luptă", a spus unul dintre cei doi care au acceptat. El a spus că a luptat anterior în Ucraina şi Siria pentru grupuri de contractori de securitate ruşi, ale căror operaţiuni au fost strâns aliniate cu interesele strategice ale Rusiei. El a refuzat să identifice contractorii. Luptătorul a spus că plănuieşte să se alăture altor mercenari de pe partea rusă a graniţei cu regiunea Luhansk, controlată de separatişti, din estul Ucrainei.

Kremlinul spune că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruşi privaţi pe ai căror agenţi îi descrie drept voluntari fără nicio legătură cu statul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: ”Este prima dată când auzim despre asta şi nu ştim cât de fiabile sunt aceste afirmaţii”.

Peskov a spus că nu există forţe regulate ruseşti sau consilieri militari în estul Ucrainei şi nu au fost niciodată, şi că Moscova nu se gândeşte să trimită niciunul.

Kievul contestă acest lucru şi afirmă că sunt prezente forţele obişnuite ale armatei ruse.

Citeste si:

O eventuală invazie a Rusiei în Ucraina ar afecta grav securitatea Republicii Moldova. "Suntem în pragul unor evenimente nefaste"

Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în cazul unui război dintre Ucraina și Rusia, nefiind pregătită să facă față provocărilor, consideră experții de la Chișinău citați de...

Doar o treime dintre ucraineni ar fi gata să-și apere țara cu arma în mână, în cazul unei invazii din partea Rusiei

Fiecare al treilea cetățean ucrainean ar fi gata să-și apere țara cu arma în mână, în cazul unei intervenții militare a Rusiei, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă