Rusia acuză UE de criza migranților de frontiera Polonia – Belarus și o acuză de abandonare a idealurilor europene. “Sunt încercări de a sugruma Belarus” – purtătorul de cuvânt al Kremlinului

3 săptămâni in urmă 19

O catastrofă umanitară planează peste granița polono-belarusă, în timp ce Europa se îndepărtează de la idealurile sale declarate în această situație, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției Federației Rusiei, Dmitri Peskov.

Situația este într-adevăr foarte tensionată, se observă o tendință de creștere a tensiunii care nu poate decât să ne preocupe. O catastrofă umanitară care se profilează este evidentă pe fundalul lipsei de voință a colegilor noștri europeni de a demonstra aderarea la valorile lor europene”, a declarat Peskov miercuri jurnaliștilor, comentând situația în curs.

El a mai subliniat că colegii europeni “au demonstrat această aderență față de diferite țări, refugiați din diferite țări, vorbind despre idealuri umanitare supreme. De data aceasta, nu există o astfel de dorință”, a declarat el. “Toate acestea nu sunt altceva decât noi încercări de a sugruma de fapt Belarus”, a mai spus Peskov.

Totodată, purtătorul de cuvânt a menționat că cel mai important lucru în această situație extrem de tensionată este soarta a câteva mii de oameni neputincioși. „Suntem într-adevăr îngrijorați de acest lucru”, a subliniat el.

În timp ce migranții din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Polonia peste noapte, Moscova a transmis un alt semnal de sprijin pentru aliatul său, Belarus, trimițând două avioane bombardiere strategice pentru a patrula spațiul aerian din Belarus.

Bombardierele Tu-22M3 au ajutat la testarea sistemului comun de apărare aeriană al Belarusului, a spus ministerul apărării într-o declarație citată de agenția RIA, care nu se referă la criza migranților, ci a servit pentru a sublinia creșterea tensiunilor la frontiera de est a NATO.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus Vladimir Makei că speră că europenii responsabili “nu se vor lăsa atrași într-o spirală destul de periculoasă”.

Makei a spus că Rusia și Belarus se sprijină reciproc “inclusiv în ceea ce privește un răspuns comun la activitățile neprietenoase împotriva țărilor noastre”.

Președintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel într-un apel telefonic că UE ar trebui să discute criza direct cu Minsk, a spus Kremlinul.

Sprijinul financiar și de altă natură al Rusiei l-au ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să supraviețuiască protestelor în masă împotriva administrației sale de anul trecut, după alegeri contestate.

TASS, Reuters

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă