Rusia a testat în spațiu o rachetă anti-satelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională, au transmis SUA și Marea Britanie

2 săptămâni in urmă 18

SUA au condamnat Rusia pentru că a efectuat un test de rachetă „periculos și iresponsabil” despre care spune că a pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit BBC. Testul efectuat luni de Rusia a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului.

Un test cu o rachetă antisatelit efectuat luni de Rusia a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului care a pus în pericol Stația Spațială Internațională, iar echipajul ISS a fost forțat să se adăpostească în capsule. Stația are în prezent șapte membri ai echipajului la bord – patru americani, un german și doi ruși.

Stația spațială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 km.

„Azi mai devreme, Federația Rusă a efectuat cu imprudență un test distructiv prin satelit al unei rachete anti-sateliți cu ascensiune directă împotriva unuia dintre propriii sateliți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă.

Șeful NASA, Bill Nelson, s-a declarat revoltat de incident.„Cu istoria sa lungă și istorică în zborul spațial uman, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu numai astronauții parteneri americani și internaționali de pe ISS, ci și propriii cosmonauți”, potrivit BBC.

Russian anti-satellite test a 'dangerous and irresponsible' act that threatens astronauts, US says https://t.co/X1rUzPEpAn pic.twitter.com/kACVX0XNMo

— SPACE.com (@SPACEdotcom) November 15, 2021

Agenția spațială rusă Roscosmos a minimizat incidentul.„Orbita obiectului, care a forțat echipajul astăzi să se deplaseze în nave spațială conform procedurilor standard, s-a îndepărtat de orbita ISS. Stația se află în zona verde”, a scris agenția pe Twitter.

Compania LeoLabs, care urmăreşte resturile din spaţiu, a spus că unitatea sa radar din Noua Zeelandă a observat mai multe obiecte unde ar fi trebuit să se afle acesta.

Ned price a descris acţiunea Rusiei ca „periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că demonstrează că „afirmaţiile împotriva înarmării în spaţiu sunt nesincere şi ipocrite”.

„Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii pentru a răspunde acestui act iresponsabil”, a adăugat el.

Stația spațială, care are dimensiunea unui teren de fotbal american de la un capăt la altul, este ocupată fără întrerupere din noiembrie 2000, fiind operată printr-un parteneriat internațional format din cinci agenții spațiale din 15 țări, printre care și Roscosmos din Rusia.
Rusia nu este prima țară care efectuează teste antisatelit în spațiu. Statele Unite au efectuat primul în 1959, când sateliții erau rari.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă