Rusia a început exerciții militare cu 3000 de soldați, în apropierea Ucrainei, a doua zi după negocierile cu SUA

2 săptămâni in urmă 22

Rusia a început exerciții militare cu 3000 de soldați, în apropierea Ucrainei, a doua zi după negocierile cu SUA, transmite Reuters.

Exercițiile militare se desfășoară cu muniție reală, tancuri și alte vehicule de război.

Antrenamentele rușilor se vor desfășura în regiunea Smolensk, lângă granița cu Belarus, și în regiunile Voronezh, Belgorod și Bryansk, în apropiere de Ucraina.

Trei întâlniri diplomatice între Rusia și statele occidentale au fost programate în această săptămână cu scopul de a detensiona situația de la granița Ucrainei, unde Kremlinul a masat peste 100.000 de soldați.

Vladimir Putin a prezentat o listă de cereri care ar însemna, practic, evacuarea SUA din Europa de Est și abandonarea regiunii în zona de influență a Rusiei. Washingtonul a respins cererile și amenință cu sancțiuni dacă Rusia invadează Crimeea. În paralel, liderii UE sunt frustrați că nu fac parte din negocieri.

Negocierile de luni dintre SUA și Rusia privind stabilitatea strategică de la Geneva s-au încheiat după aproximativ șapte ore și jumătate. Întâlnirea a avut loc cu ușile închise, iar discuțiile au fost întrerupte pentru câteva pauze, inclusiv pentru masa de prânz.

Calendarul întâlnirilor diplomatice:

  • Luni, 10 ianuarie, a avut loc la Geneva, Elveţia întâlnirea bilaterală SUA – Rusia. La această întâlnire vor participa adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, şi omologul său rus, Serghei Ryabkov.
  • Luni, 10 ianuarie, a avut loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. La întâlnirea de la Bruxelles, sub preşedinţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, va participa şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
  • Miercuri, 12 ianuarie, va avea loc Consiliul NATO-Rusia. Reuniunea de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar reprezentanţii permanenţi ai aliaţilor NATO se vor întâlni cu Serghei Ryabkov. Reuniunile Consiliului NATO-Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, în anul 2014, în 2016 au fost reluate, dar după două reuniuni în 2019 au fost întrerupte.
  • Miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, la comandamentul NATO, va avea loc reuniunea Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO. La această reuniune şefii de Stat Major din Ucraina şi Georgia vor participa ca invitaţi.
  • Joi, 13 ianuarie va avea loc şi reuniunea OSCE, iar printre participanţi se vor afla şi reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, SUA şi ai tărilor europene. (Cronologie Agerpres/Rador)

Citește și Negocierile dintre SUA și Rusia privind stabilitatea strategică s-au încheiat după aproximativ șapte ore și jumătate

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă