Rusia a emis un mandat de arestare pentru Leonid Volkov, colaborator apropiat al lui Navalnîi, aflat în străinătate

2 luni in urmă 1


Un tribunal din Moscova a emis miercuri un nou mandat de arestare pe numele lui Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi. Volkov trăiește în Lituania și era deja vizat de un ordin de arestare în Rusia, informează Reuters şi AFP, citate de G4media.


Purtătoarea de cuvânt a tribunalului moscovit Basmanny, Irina Morozova, a precizat că Leonid Volkov este urmărit pentru ”incitare la comiterea de acte ilegale”, cu referire la manifestaţiile neautorizate desfăşurate în ianuarie în Rusia.


Volkov a indicat luni seară pe serviciul de mesagerie Telegram că a ”discutat cu reprezentanţi ai ţărilor UE despre un pachet de sancţiuni” împotriva persoanelor din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, ca ripostă la încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.


Leonid Volkov, stânga, alături de Aleksei Navalnîi, dreapta, foto: Profimedia

Anunțul a înfuriat Moscova, care a calificat marţi drept ”trădare” faptul că cetăţeni ruşi discută cu ţări străine despre astfel de măsuri.


Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, pe aeroportul din Moscova, la scurt timp după ce a aterizat în capitala Rusiei, la revenirea din Berlin. El fusese spitalizat în august anul trecut, după ce fusese otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.


Uniunea Europeană a condamnat în repetate rânduri arestarea lui Navalnîi și a cerut de mai multe ori eliberarea lui.


Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă