Rusia a emis un mandat de arestare pe numele lui Leonid Volkov, colaborator apropiat al lui Navalnîi, aflat în străinătate. Volkov anunțase anterior că a discutat cu reprezentați ai UE despre sancționarea apropiaților lui Putin

2 luni in urmă 1

Un tribunal din Moscova a emis miercuri un nou mandat de arestare pe numele lui Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, informează Reuters şi AFP.

Volkov, care trăieşte în Lituania, era deja vizat de un ordin de arestare în Rusia. El a fost totuşi inclus în baza de date a Comunităţii Statelor Independente (CSI) privind persoanele date în urmărire.

Purtătoarea de cuvânt a tribunalului moscovit Basmanny, Irina Morozova, a precizat că Leonid Volkov este urmărit pentru ”incitare la comiterea de acte ilegale”, cu referire la manifestaţiile neautorizate desfăşurate în ianuarie în Rusia.

Volkov a indicat luni seară pe serviciul de mesagerie Telegram că a ”discutat cu reprezentanţi ai ţărilor UE despre un pachet de sancţiuni” împotriva persoanelor din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, ca ripostă la încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.

Acesta anunţ a înfuriat Moscova, care a calificat marţi drept ”trădare” faptul că cetăţeni ruşi discută cu ţări străine despre astfel de măsuri.

Uniunea Europeană a cerut de mai multe ori eliberarea lui Aleksei Navalnîi. Acesta a fost arestat în seara de 17 ianuarie la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

La câteva zile după arestarea sa, Aleksei Navalnîi a ripostat difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.

Sursa: Agerpres

Foto: Leonid Volkov (dreapta) împreună cu Alexei Navalnîi / Sursa: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă