Rudele victimelor din Colectiv au protestat pe treptele Curții de Apel București față de tergiversarea procesului, la șase ani de la tragedie

1 lună in urmă 35

Supraviețuitorii incendiului din Colectiv și rudele victimelor au protestat astăzi, la șase ani de la tragedie, pe treptele Curții de Apel din București, față de tergiversarea procesului. La aproape doi ani de la condamnările în primă instanță pronunțate de Tribunalul București, încă se așteaptă o decizie definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel.

Fotografiile celor 65 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv au fost așezate sâmbătă după-amiază pe treptele Curții de Apel din Capitală. În dreptul imaginilor s-au așezat rudele victimelor, care s-au acoperit cu cearșafuri albe.

Printre fotografiile cu victimele incendiului din 30 octombrie 2015 au fost aduse și imagini cu președintele Klaus Iohannis și Victor Ponta, prim-ministru în acel moment.

protest-colectiv-cab-1Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

De altfel, șeful statului nu a mers astăzi la comemorarea victimelor din Colectiv. Este pentru a doua oară, după anul 2017, când președintele nu merge la Colectiv pentru a aduce un omagiu celor 65 de tineri care și-au pierdut viața. O angajată din cadrul Administrației Prezidențiale a adus, sâmbătă dimineață, în fața clubului o coroană de flori. Iar reprezentanții Camerei Deputaților și Senatului au trimis câte o coroană de flori prin intermediul unor persoane care au livrat jerbele.

După ora 19.00, rudele victimelor au plecat în marș către fosta fabrică Pionierul, acolo unde a funcționat clubul Colectiv.

Marșul se va desfășura între orele 19.30 și 20.30 pe traseul Curtea de Apel Bucureşti – Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei Str. Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia Bd. I. C. Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final clubul Colectiv.

Rudele victimelor din Colectiv au protestat pe treptele Curții de Apel București față de tergiversarea procesului, la șase ani de la tragedieMarș în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv | Foto: Dumitru Angelescu

Ulterior, între orele 20.30 şi 22.30 va avea loc o adunare publică la clubul Colectiv.

În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în clubul din Capitală a avut loc un concert al trupei Goodbye to Gravity, care lansa un nou album. Artificiile folosite în timpul evenimentului au dus la aprinderea buretelui poliuretanic de pe un stâlp al încăperii în care se aflau circa 400 de persoane.

Condamnările în primă instanță din dosarul Colectiv

Primele condamnări în dosarul Colectiv au fost pronunțate de Tribunalul București în decembrie 2019. Decizia definitivă va fi dată de Curtea de Apel București.

● Cristian Popescu – Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
● Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Antonina Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
● George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
● Aurelia Iofciu, angajată la Primăria Sector 4: 8 ani de închisoare;
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
● Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
● Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
● Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă