Romanii isi pot lua din nou locuinte prin programul "Noua Casa". A fost majorat pragul de finantare maxim garantat de stat

3 săptămâni in urmă 2

Programul "Noua Casa" este din nou activ pentru populatie dupa publicarea ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM in Monitorul Oficial.

"Incepand de astazi (joi - n.r.), Programul Noua Casa este din nou activ pentru populatie dupa publicarea ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM in Monitorul Oficial.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anuntat, joi, ca de vineri finantatorii primesc dosare pentru programul "Noua Casa", iar Ministerul Finantelor a decis diminuarea comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantiei.

"Guvernul Romaniei a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantie", se arata in comunicatul transmis de FNGCIMM.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De vineri se primesc dosarele pentru "Noua Casa"

In paralel cu procesul legislativ, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garantiilor care pot fi emise de catre bancile participante, in functie de ponderea garantiilor acordate de catre fiecare finantator in anul precedent.

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finantelor, urmand ca aplicatia informatica sa fie deschisa pentru cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank, se arata in comunicatul transmis de Fondul de Garantare, in care se mai anunta ca "de maine finantatorii primesc dosare pentru noul program".

"Programul Noua Casa isi pastreaza si in anul 2021 principalele avantaje majore, fata de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobanda avantajoasa si garantia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va raspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanti in program. Avand in vedere particularitatile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a usura sarcina tuturor romanilor care au apelat la un credit ipotecar cu garantie de stat.

Programul Noua Casa este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar, sunt accesate prin program.

Plafon pentru 18.000 de aplicanti in program

In timp ce soldul garantiilor Prima Casa si Noua Casa, aflate in portofoliul FNGCIMM, incepand cu anul 2009, a ajuns la un numar de peste 275.000, cu o valoare totala de 24,5 miliarde lei ce sustin finantari de 50 miliarde de lei, rata de default se mentine subunitara, la 0,30%. Prin program sunt sprijiniti cetatenii Romaniei, precum si intregul ecosistem economic creat in jurul acestui program", a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.

In anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele doua programe, "Prima Casa", si "Noua Casa" un numar de 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului "Noua Casa", in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garantii, ce sustin finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaug[ un numar de 2.188 promisiuni de garantare, emise in anul 2019-2020, in valoare de 299,201,680 lei, din care un numar de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

Executivul a aprobat, vinerea trecuta, o hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casa".

Citeste si:

Harta interactiva a centrelor de vaccinare, in functie de tipul de vaccin. Cum poti vedea locurile disponibile si cat de mare e lista de asteptareCardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumeaAjutor pentru elevii care fac scoala online. O studenta a dezvoltat o aplicatie gratuita in care explica termenii pe care copiii nu ii intelegPovestea fabuloasa a unei angajate CEC Bank care a furat din conturi 1 milion de euro pentru a se razbuna pe sefi. Femeia a donat banii la bisericiExista miracole? Ce trebuie sa faca Romania pentru a se califica la Mondiale. Castigam grupa sau ne asteapta infernul
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă