Românii din Ucraina, discuții la Ministerul de Externe despre drepturile minorităților privind educația în limba maternă

2 luni in urmă 27

O delegație a liderilor minorității românești din Ucraina a avut joi consultări la București cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu, la invitația Ministerului de Externe, potrivit unui comunicat al nstituției. Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Cele două părți au discutat despre impactul modificărilor legislației ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și privind modalitățile de menținere a drepturilor etnicilor români, mai ales cel privind educația în limba maternă.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a prezentat acțiunile întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, printre care și începerea negocierilor pentru încheierea unui Acord cuprinzător privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Românii din Ucraina și-au exprimat preocuparea față de proiectul unei noi legi ucrainene care vrea să reglementeze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare. Neculăescu a amintit că MAE a obținut în dialogul cu Ucraina recunoașterea identității dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislației și normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistența așa-zisei „limbi moldovenești” .

Ei au mai discutat despre operaționalizarea Institutuluiui Cultural Român la Kiev și a filialei acestuia la Cernăuți, precum și înființarea unui birou consular la Ismail.

Delegația liderilor minorității românești din Ucraina va mai avea întrevederi cu reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Ministerului Educației. (Foto: Dan Neculăescu / MAE)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă