Românii au luat cu asalt Italia, după redeschidere. Agențiile de turism spun că e vorba de familie și muncă, nu de vacanțe

1 lună in urmă 28


Prețul biletelor de avion a crescut în anumite cazuri, iar pentru multe rute nu mai există locuri disponibile, din cauză că sunt mai puține zboruri față de perioada de dinainte de pandemie.


Italia a renunțat, din 16 mai, la carantina obligatorie de cinci zile impusă persoanelor care vin din România și din toată statele Uniunii Europene.

Eliminarea restricțiilor i-a făcut pe mulți români să își rezerve zboruri către Peninsulă. Motivul nu îl constituie însă turismul, ci reuniunile de familie, la care se adaugă mersul la muncă, arată agențiile de turism și consultanții de specialitate.


În funcție de destinație, mulți români au constatat că prețul biletelor de avion a crescut, iar în anumite cazuri s-au epuizat rapid. Explicația este însă simplă: nu sunt la fel de multe zboruri față de anii de dinainte de pandemie.


Zboruri puține


Pe ruta București-Roma sunt mai puține zboruri față de perioada de dinainte de pandemie | Foto: Shutterstock

„Sunt puține zboruri, având în vedere incertitudinea. Nu avem încă un aflux foarte mare de bilete de avion. Cel mai mult rezervă cei care au familii acolo, nu neapărat vacanțe”, a declarat, pentru Libertatea, Maria Goicea, marketing manager la agenția Cocktail Holidays.


Aceeași explicație este dată și de consultantul în turism Traian Bădulescu.


„Deocamdată nu sunt zboruri multe. Italia era cea mai accesată destinație înainte de pandemie și țara unde avem cei mai mulți români din diaspora. Sunt parțial reuniuni de familie, pe locul doi este mersul la muncă și abia pe locul al treilea sunt city breakuri”, a spus Bădulescu.


Traian Bădulescu precizează că Italia era în topul călătoriilor de tip city break înainte de pandemie, cu destinații precum Roma, Milano, Napoli, Venezia sau Sicilia.


Marea redeschidere italiană


Italia a anunțat recent redeschiderea turismului pentru cetățenii străini.


Autoritățile de la Roma au eliminat restricțiile de călătorie începând cu 16 mai. Mai exact, cetățenii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Israel pot acum călători doar cu un test anti-COVID, fără să mai fie nevoie de efectuarea carantinei de 5 zile, care a fost obligatorie anterior.


Dumitru Luca, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), spune, la rândul său, că Italia nu este luată cu asalt de turiștii români.


„Până acum, ca destinații au fost Egiptul și Maldivele, dar pe estival vor reveni destinațiile tradiționale, adică Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania”, a spus Luca.


Italia este țara cu cea mai mare concentrare de români, e vorba de familii, plus că se duc și se întorc de la muncă. Referitor la senzația de lipsă de bilete, operatorii și-au redus zborurile în pandemie, dar se vor regla și vor apărea noi curse.

Dumitru Luca:

Prețuri ca în 2019


Piața Sfântul Petru, unul dintre principalele puncte turistice de pe harta Romei | Foto: Shutterstock

În privința prețurilor la hotel din Italia, Traian Bădulescu spune că au revenit la nivelul din 2019.


„Nici n-au scăzut mult, dar în general nici nu au crescut. Oamenii vor să recupereze clienții. Sunt ceva mai scumpe față de 2020, dar aproape la fel cu cele din 2019. Anul trecut au fost foarte multe oferte speciale”, a spus Bădulescu.


Cum variază prețurile biletelor de avion


În privința prețurilor pentru biletele de avion, acestea depind de companie și de perioadă.


Spre exemplu, un zbor BlueAir dus-întors de la București la Milano, cu plecare pe 22 mai și revenire în România pe 23 mai, costă 426 de lei în varianta de bază. Pentru cei care vor să aibă și un bagaj mai mare și să aibă o serie de beneficii suplimentare, zborul dus este de 374 de lei, iar cel de întoarcere costă 399 de lei.


O căutare la același operator aerian pe ruta București - Napoli nu a găsit decât un zbor de plecare pe 21 mai și unul de revenire pe 28 mai, iar numărul de locuri disponibile era foarte mic: doar un loc la dus și trei la revenirea în România.


Alte companii low-cost care au zboruri către Italia sunt WizzAir (Ungaria) și Ryanair (Irlanda). BlueAir este o companie cu sediul în România.


Pe lângă acestea, mai oferă curse spre Italia companiile de linie, precum TAROM, Lufthansa, Austrian Airlines, KLM.


Mai ieftin în timpul săptămânii


Traian Bădulescu, consultant în turism | Foto: Facebook

Prețul biletelor este, de regulă, mai mic pentru călătoriile în cursul săptămânii, potrivit consultantului în turism Traian Bădulescu.


„Este o flexibilitate mare la companiile aeriene și se crește de regulă costul pe weekend, plus că diferă de la o zi la alta”, spune Bădulescu.


Majoritatea pachetelor de vacanțe vândute de agenții încep din a doua parte a lunii iunie, a mai spus acesta.


Italia, pe lista galbenă


Italia se află pe lista galbenă publicată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în data de 14 mai.


Acest lucru înseamnă că românii care revin din acest stat trebuie să reintre în carantină pentru cel puțin 10 zile, cu excepția persoanelor vaccinate cu ambele doze.


Alte state aflate pe lista galbenă sunt Spania, Grecia, Ungaria, Germania, Austria, Bulgaria și Statele Unite.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă