Romania vrea sa atraga bani europeni prin proiecte pe care autoritatile nu si le asuma. Situatia traseelor de bicicleta

4 săptămâni in urmă 2

Romania vrea sa atraga mai multi bani de cat are alocat de la Uniunea Europeana prin Planul National de Rezilienta si Relansare, iar pe unele sectoare se foloseste de proiecte realizate de asociatii si parti externe pentru ca, "autoritatile locale nu vor sa isi asume responsabilitatea".

Astfel ca, autoritatile romane vor merge cu jalba in protap la UE pentru a cere 41 de miliarde de euro, cu 11 miliarde peste cele aprobate de UE, prin Mecanismul European de Rezilienta.

Dar trecand peste planul "maret" pus la cale de Guvern, in PNRR, autoritatile spera sa ia ochii si finantarea europenilor cu proiecte care nu le apartin. Asa se face ca, pe partea de eco-turism, acestea recunosc ca autoritatile locale nu se implica in proiecte si ca ceea ce s-a facut pana acum a fost facut de asociatii sau alte entitati.

"Romania are un potential mare pentru turismul activ si pentru ecoturism dar nu dispune de un cadru legal pentru administrarea si dezvoltarea infrastructurii verzi (de drumetie, velo, turism ecvestru sau nautic nemotorizat). Nu exista o responsabilitate clar asumata pe acest domeniu la nivelul autoritatilor publice, existand blocaje in dezvoltarea si implementarea proiectelor importante", se arata in PNRR.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Se lauda cu proiecte care nu-s ale lor

Reteaua de trasee de bicicleta la nivel national este sub-dezvoltata, desi contribuie
la tranzitia verde, la reducerea poluarii si la dezvoltarea economica a comunitatilor

si a turismului, mai spun autoritatile romane.

Prin Romania se propune sa treaca doua tronsoane din traseele EuroVelo stabilite
la nivel european, respectiv din Magistrala EuroVelo 6 ("Atlantic-Marea Neagra") si
din Magistrala EuroVelo 13 ("Traseul cicloturistic al Fostei Cortine de Fier"), care
leaga Marea Barents de Marea Neagra.

Cu toate acestea, inca nu a fost realizat niciun kilometru de traseu.

"Obiectivul major al acestei componente este construirea, operationalizarea si promovarea unor trasee velo medii sau lungi, inclusiv a traseelor EuroVelo, in vederea crearii unei retele nationale care sa incurajeze cicloturismul si deplasarile zilnice ale populatiei. Promovarea unui cadru legislativ si institutional privind dezvoltarea de trasee cicloturistice, pedestre, nautice fara motor si ecvestre. Construirea a pana la 3.000 km de piste de ciclo-turism in Romania, finalizarea Eurovelo 6 si a altor trasee similar", se mai noteaza in PNRR.

De asemenea, Guvernul merge pe sustinerea rutei Via Transilvanica si a altor proiecte mature initiate de societatea civila si de administratiile publice locale pentru trasee pedestre, velo, nautice fara motor si ecvestre.

Iar pentru toate aceste proiecte, coalitia de guvernare va aloca 120 de milioane de euro, cel putin pe hartie.

CITESTE SI:FOTO VIDEO Cat de pustii sunt celebrele partii de schi din Alpi. Turistii au fost interzisi, in ciuda protestelor vehementePerformanta actorilor de la Bulandra: 6.000 de spectatori platitori la teatru online. Marius Manole: "Am umplut 20 de sali odata"Senatul a abrogat prevederea privind iesirea anticipata la pensie a magistratilor, la 45 de ani si dupa o vechime de 20 de aniRazboiul comercial dintre UE, SUA si Marea Britanie. Cum au pierdut europenii milioane de doze de vaccin anti-Covid-19Mesajul sfasietor al handbalistei Crina Pintea: "Si-au batut joc de noi pentru ca suntem mici. M-am saturat". Romanca a plans pe teren
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă