România va avea din toamnă prima bancnotă de 20 de lei, pe care va apărea Ecaterina Teodoroiu

3 săptămâni in urmă 16

Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Pe noua bancnotă de 20 de lei va apărea chipul eroinei Ecaterina Teodoroiu, a scris europarlamentarul Corina Crețu, pe Facebook.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu, vineri, pe Facebook.

Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de europarlamentarul Corina Crețu care a și postat o fotografie cu ceea ce pare a fi o bancnotă de 200 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu.

Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în Gorj, Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit în data de 22 august 1917, la vârsta de 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă