România și SUA au semnat acordul pentru construirea de centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni

3 săptămâni in urmă 20

România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), după ce joi a avut loc ceremonia de semnare a parteneriatului între România şi SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în ţara noastră.

Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica şi John L. Hopkins, CEO NuScale Power au semnat Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, apreciază, într-o postare pe Facebook, că România va deveni lider regional în furnizarea de energie curate, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est.

Parteneriatul a fost anunţat de preşedintele american Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis.

Casa Albă preciza într-un comunicat că acordul comercial va include construcţia unei uzine NuScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

The post România și SUA au semnat acordul pentru construirea de centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni appeared first on Aleph News.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă