România și alte 15 state UE au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-COVID de la Moderna

1 lună in urmă 1

Mai mult de jumătate din ţările Uniunii Europene, printre care şi România, au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-COVID de la Moderna, informează Hotnews, care citează Politico. România ar urma să primească peste şase milioane de doze de la Moderna în trimestrul 3 şi 4, susţin surse guvernamentale citate de Hotnews.

Un număr de 16 state au renunțat la doze suplimentare de vaccin Moderna, potrivit calendarului de livrări cu privire la acordul de achiziție încheiat de UE cu Moderna publicat de şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás,

Ţările UE menţionate sunt: Polonia, România, Belgia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

Oficialul maghiar a confirmat pe Facebook că guvernul Ungariei nu a cumpărat atât de multe doze Moderna pe cât ar fi putut pentru că dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021.

Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris Gulyás.

De asemenea, surse guvernamentale citate de Hotnews susţin că nu mai era nevoie de aceste doze suplimentare.

”Oricum vin 150 de milioane de doze pe Europa, cam 6 milioane de doze Moderna revin României în trimestrul 3 și 4 și nu mai era nevoie și de aceste doze suplimentare care veneau oricum cu întârziere. Ar fi fost aproximativ 3 milioane de doze suplimentare pentru România, însa autoritățile nu au considerat ca mai sunt neaparat necesare”, a declarat o sursă guvernamentală.

Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 de milioane de doze.

Calendarul arată că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru doze suplimentare.

Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane, iar Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion.

Calendarul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.

Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în ​​trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și în 2022.

Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele occidentale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă