România renunță la legea certificatului verde la locul de muncă? Alexandru Rafila, anunțul momentului

2 săptămâni in urmă 19

România poate fi considerată în acest moment o bombă cu ceas, având în vedere că valul cinci al pandemiei este pe cale să lovească țara noastră. Perioada sărbătorilor a fost una cu relaxări, astfel că mulți oameni au uitat de restricțiile anti-Covid-19 și au petrecut împreună cu cei dragi fără bariere. Potrivit specialiștilor, în perioada imediat următoare, numărul infectărilor cu Covid-19, inclusiv cu varianta Omicron, vor exploda. Ministrul Sănătății a explicat în ce măsură ar fi ajutat introducerea certificatului verde în timp util, dar și ce urmează să se întâmple în viitor.

Efectele lipsei certificatului verde

Alexandru Rafila a povestit, luni seară, despre blocajul legistlativ cu care se confruntă România în aceste momente. Potrivit ministrului Sănătății, întârzierea introducerii certificatului verde va conduce la o creștere necontrolată a cazurilor Covid. De asemenea, medicul a reamintit că acest document a fost respins de Senat, însă amânarea lui va aduce cu sine o ineficiență. Astfel, dacă numărul cazurilor începe să crească, certificatul verde nu-și va mai putea atinge obiectivele.

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților.

Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă.

Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt.”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Se va renunța la certificatul verde?

În interviul oferit pentru Antena3, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă autoritățile competente din România vor renunța la legea certificatului verde, având în vedere situația actuală, în care lucrurile sunt neclare privind obligativitatea acestui document.

Ministrul Sănătății nu a oferit un răspuns clar, lăsând loc de posibile schimbări, dacă cei responsbili cu adoptarea acestei legi amână momentul până devine ineffcient.

„Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade.”, a concluzionat Rafila.

 

The post România renunță la legea certificatului verde la locul de muncă? Alexandru Rafila, anunțul momentului appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă