România, pe locul 10 în UE la creșterea prețului pâinii. Dăm în medie cu 25% mai mult pentru o franzelă, față de 2021

6 zile in urmă 22

Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. "Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020", a informat Eurostat, potrivit Agerpres.

Însă unele ţări UE au fost afectate mai mult decât altele. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Scumpiri în lanț la alimente, în Uniunea Europeană

Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi. Această evoluţie este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

În general, creșterea prețurilor este generală în Europa. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat. Cu un an înainte, rata era de 3,0%.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » România, pe locul 10 în UE la creșterea prețului pâinii. Dăm în medie cu 25% mai mult pentru o franzelă, față de 2021

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă