România, pe lista SUA privind programul de renunţare la obligativitatea vizelor

1 lună in urmă 29

Secretarul departamentului de Securitate Internă din Statele Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, a declarat marți, 26 octombrie, că SUA iau în considerare adăugarea a patru țări, inclusiv România, la programul Visa Waiver, care permite cetățenilor să vină în America fără să aibă nevoie de viză pentru 90 de zile. Mayorkas nu a precizat însă când s-ar putea ridica obligativitatea vizelor.

„Avem patru țări pe listă: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a spus Secretarul departamentului de Securitate Internă din SUA, care a subliniat apoi că programul Visa Waiver oferă beneficii economice şi de securitate importante. „Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a menționat Mayorkas.

Afirmațiile oficialului american vin în contextul în care, în septembrie, Statele Unite au adăugat Croația în programul Visa Waiver, ceea ce a determinat un plus de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când sunt adăugate noi țări, călătoriile pur și simplu cresc”, a spus și directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow.

Încă din februarie, Mayorkas a discutat cu Comisarul Comisiei Europene pentru Afaceri Interne și ambii „și-au exprimat interesul pentru menținerea acordului dintre SUA și UE și pentru a coopera cu Bulgaria, Croația, Cipru și România, astfel încât cele patru țări să îndeplinească criteriile cerute pentru Programul de scutire de viză”, relatează Reuters.

Deocamdată, însă, nu a fost avansat și un calendar privind data la care Israel, Cipru, Bulgaria și România vor putea beneficia de ridicarea vizelor.

Condiție: Rată de respingere a vizelor de sub 3%

Pentru a putea participa la programul Visa Waiver, o ţară trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe legate de combaterea terorismului, de aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, de securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor, iar în acest moment în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor sunt incluse 40 de ţări.

„Aceste cerințe includ o rată de refuzuri a vizelor pentru nonimigranți sub 3%, eliberarea de documente de călătorie sigure și colaborarea strânsă cu autoritățile de aplicare a legii din SUA și de combatere a terorismului”, a informat Departamentul pentru Securitate Internă în septembrie.

În decembrie 2020, fostul ambasador SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat că țara noastră se va califica pentru programul Visa Waiver în momentul în care va ajunge la o rată de respingere a vizelor de sub 3%, iar la acel moment România era la 10%.

În luna aprilie, Andrei Muraru, pe atunci viitor ambasador al României al SUA, spunea că până în 2024 românii vor merge fără vize în Statele Unite ale Americii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă