România nu poate spera la aderarea la spațiul Schengen dacă nu respectă supremația dreptului european – șefa Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac

2 săptămâni in urmă 24

Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a Curții Constituționale care e contrară dreptului european, arată Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, într-un interviu pentru News.ro. Oficialul european a răspuns negativ când a fost întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen fără a respecta decizia Curții de Justiție a UE care statuează supremația dreptului european asupra celui național.

  • Cele mai importante declarații ale Ramonei Chiriac:

– România a fost un stat foarte constructiv în dialogul cu UE pe tema noului mecanism de raportare pe tema statului de drept. Recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene.

– Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european.

– România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.

Fără a respecta această decizie a CJUE, mai poate spera România la aderarea la Schengen? Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental.

  • Citește și:

Premierul Ciucă despre disputa CCR-CJUE privind supermaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale: Prevalenţa dreptului Uniunii Europene e înscrisă în Constituţia României. CCR a dat un comunicat, nu o decizie

România amenință fundamentul juridic al UE, împreună cu Polonia. Curtea Constituțională condusă de Dorneanu, în atenția întregii Uniuni Europene

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă