România, codașa Uniunii Europene în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Pe ce loc suntem la nivel mondial

1 săptămână in urmă 21

România continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, după Ungaria şi Bulgaria, în ceea ce privește calitatea vieţii şi bunăstarea socială, deși în clasamentul mondial a urcat o poziție față de anul trecut, ajungând pe locul 44 din 168 de țări. Chiar și așa, România se regăsește, conform Indicelui de Progres Social 2021 privind calitatea vieții și bunăstarea socială, în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Ungaria și Bulgaria, obținând 78,41 de puncte din 100, relatează Agerpres.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 168 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază (hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală), pentru cele care ţin de bunăstare (accesul la educaţie de bază, accesul la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului) şi pentru elementele care ţin de oportunităţi (drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată). În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

În clasamentul mondial, România se regăseşte în primele 50 de ţări la toate cele trei categorii analizate, nevoi de bază (locul 41), oportunităţi (locul 45) şi bunăstare (locul 50).

Analizând punctajele acordate fiecăreia dintre coordonatele încadrate în cele trei categorii, ţara noastră a obţinut cele mai bune scoruri pentru accesul la comunicaţii şi informaţii (locul 35), siguranţa personală (locul 38), drepturile personale (locul 41) şi accesul la educaţie avansată (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sănătatea şi bunăstarea (locul 81) şi accesul la educaţia de bază (locul 73).

România, codașa Uniunii Europene în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Pe ce loc suntem la nivel mondialIndicele de Progres Social 2021 pentru România. Sursa: socialprogress.org
România, codașa Uniunii Europene în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Pe ce loc suntem la nivel mondialIndicele de Progres Social 2021 pentru România. Sursa: socialprogress.org

În clasamentul IPS, Norvegia se menţine în poziţia de lider, înregistrând un scor de 92,63.

  • În 2021, pe primele locuri în clasamentul mondial, după Norvegia, sunt Finlanda şi Danemarca, iar pe ultimele Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.
  • Din rândul statelor membre ale UE, Finlanda (2), Danemarca (3) şi Suedia (7) sunt primele din clasament, având un nivel ridicat al calităţii vieţii.
  • În rândul statelor din regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croaţia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) şi România (44).

Studiul Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială este realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul companiei de consultanță Deloitte.

Anul acesta, indicele la nivel global (65,05 de puncte din 100) este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (64,68 de puncte), deși realizatorii studiului se așteptau ca pandemia de COVID-19 să anuleze, pentru câțiva ani de acum încolo, progresul social înregistrat.

„Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente”, spune Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România şi Moldova.

„În acelaşi timp, toţi ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziţiei în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de ţara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare şi oportunităţi”, a mai explicat reprezentantul Deloitte.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă