România, cobai pentru tehnologii nucleare. SUA fac centrale experimentale în țară

3 săptămâni in urmă 11

VINERI, 05 NOIEMBRIE 2021, 16:32

SURSĂ: Realitatea PLUS AUTOR: REALITATEA.NET

În România ar urma să fie implementate tehnologii nucleare americane SMR - câteva Reactoare Modulare Mici. Noile reactoare sunt rezultatul unui parteneriat dintre NuclearElectrica și firma americană, NuScalePower, parteneriat de care președintele Klaus Iohannis se arată foarte mândru. Memorandumul de înțelegere cu firma de peste ocean a fost semnat încă din 2019.

Organizația Greenpeace atrage însă atenția că tehnologia americană nu este încă autorizată în Europa și că un reactor de acest fel nu a mai fost construit nici în Statele Unite și nici într-o altă țară.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, nu vede nici el cu ochi buni implementarea acestui tip de tehnologie în România.

„Nu voi susține niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri”, a precizat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Și Casa Albă recunoaște că aceste reactoare sunt o premieră internațională. Inițial, reprezentanții au emis un comunicat de presă pe care, în decurs de doar câteva ore, l-au și modificat.

Inițial se vorbea despre o centrală cu 12 module, care ar crea în primă fază 6000 de locuri de muncă.

După revizuire, în comunicat se preciza că atât centrala, cât și locurile de muncă au fost reduse aproape la jumătate.

Anul acesta, NuclearElectrica SA a primit din Statele Unite o subvenție de 1,27 milioane de dolari, ca să găsească o locație pentru noua centrală. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă