România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

4 săptămâni in urmă 12

România a cerut Ucrainei să recunoască faptul că nu există limba moldovenească, dat fiind că Ucraina și Rusia sunt singurele două state care recunosc existența acestei așa-zise limbi inventate în 1994 de puterea pro-rusă de atunci de la Chișinău.

Solicitarea a fost făcută de secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu într-o întâlnire cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva.

Oficialul român a mai cerut rezolvarea problemei minorității române din Ucraina, care cere acces la învățământ în limba maternă.

Context. Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească. De aici, în ultimii aproape 30 de ani, au existat o serie de dezbateri în societate, iar politicienii au folosit în mod populist această ambiguitate. (Foto: Președinția Republicii Moldova)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă