România a intrat în valul 5, anunță Rafila. ”Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa”

2 săptămâni in urmă 20

România a intrat, ”în mod evident”, în valul cinci al pandemiei de COVID, iar ţara noastră se află pe locul ”doi sau trei” în clasamentul celor mai rapide trenduri de creştere a numărului de infectări din Europa, a afirmat duminică seară ministrul sănătății Alexandru Rafila, la Antena 3, citat de News.ro.

Întrebat dacă valul cinci a ajuns în România, ministrul sănătății a răspuns că ”în mod evident”.

“Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile asta înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Vă spun apropo acel număr de reproducere bazal, ţineţi minte că am tot discutat, e pe la 1.70, deci foarte, foarte mult, am crescut de la 0,7 la 1,7 ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România”, a spus Rafila.

Medicul a atras atenția că ”nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm”

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei, aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi.

Alexandru Rafila:

Ministrul sănătății a precizat că autoritățile speră că valul de noi infectări să nu pună în pericol sistemul de sănătate.

“Speranţa este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe. Noi am pus deja la punct, cel puţin din punct de vedere procedural, din punct de vedere legislativ pentru că aşa sunt lucrurile acum, trebuie să-l şi rodăm un pic, o săptămână cel puţin, sistemul, încât să fie un circuit pacientului extins foarte clar, care sunt criteriile, inclusiv de evaluare în centrele acelea”, a mai spus Alexandru Rafila.

Rafila: ”Omicron se va transmite comunitar în maxim două săptămâni”

Tot la Antena3, ministrul Rafila a avertizat că tulpina Omicron încă nu este dominantă în România, însă se va transmite comunitar în aproximativ 2 săptămâni.

”Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat ministrul Sănătăţii, care a precizat că „prioritatea noastră e ca oamenii să fie testaţi din timp”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă