Romania a atins pragul de un milion de persoane programate pentru vaccinarea anti COVID. Cati vor fi imunizati cu serul AstraZeneca

3 săptămâni in urmă 1

Romania a atins vineri pragul de un milion de persoane care s-au programat pentru vaccinare. Dintre acestea, 129.225 sunt persoane programate pentru vaccinul AstraZeneca.

Potrivit vaccinare-covid.gov.ro, pe 12 februarie erau programate 1.001.893 de persoane.

Dintre cei programati cu AstraZeneca, 64.331 de persoane sunt femei si 64.894 sunt barbati.

Diferente intre vaccinul Astrazeneca si Pfizer/BioNtech

Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Asistentei Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) din Marea Britanie recomanda administrare celei de-a doua doze intr-un interval cuprins intre patru si 12 saptamani dupa prima, subliniind ca o eficacitate de 80% a fost obtinuta in cazul unui interval de trei luni intre cele doua doze.

Testarea clinica a acestui vaccin a starnit confuzie dupa ce rezultate preliminare anuntate la sfarsitul lunii noiembrie au relevat efecte diferite in cazul unor doze diferite. Astfel, in urma administrarii din greseala a numai unei jumatati de doza unui grup de voluntari, in cazul acestora a fost observata o eficacitate de 90%, fata de numai 62% in cazul celor carora li s-a administrat schema cu doua doze complete. AstraZeneca continua testele, dar MHRA precizeaza ca evaluarea sa pe baza careia a autorizat vaccinul nu a avut in vedere rezultatele administrarii unei singure jumatati de doza.

Decizia autoritatilor britanice de a autoriza rapid acest vaccin are drept scop inocularea sa la cat mai multe persoane intr-un timp scurt, chiar inainte sa fie clar raspunsul la toate intrebarile legate de eficacitate si dozaj optim. In lipsa unor temeri privind siguranta vaccinului, autoritatea britanica de reglementare a cautat in acest fel sa faca un compromis intre asteptarea perfectiunii si luarea deciziilor de care este nevoie pentru a combate pandemia.

Desi eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai redusa fata de cea a vaccinului Pfizer-BioNTech, in conditiile numarului insuficient de doze disponibile acest vaccin poate juca un rol semnificativ in combaterea pandemiei.

Costul vaccinurilor

De asemenea, vaccinul AstraZeneca va costa numai cativa dolari doza, in timp ce pretul unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech ajunge la 18,40-19,50 dolari, iar cel al vaccinului Moderna (aprobat in SUA) pana la 37 dolari doza.

Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesita transportul si stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putand fi pastrat intr-un frigider obisnuit timp de sase luni.

Principiul vaccinului AstraZeneca este un ''vector viral'', respectiv un virus special adaptat care provoaca raceala obisnuita la cimpanzeu si transmite celulelor umane instructiuni genetice pentru a detasa proteina Spike de suprafata virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul Pfizer-BioNTech foloseste noua tehnologie a ARN-ului mesager, care transmite celulelor umane informatia genetica pentru a produce proteina Spike, ce va declansa raspunsul imun care produce anticorpi.

La fel cum s-a intamplat in cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, care la inceputul lunii decembrie a obtinut prima autorizatie tot in Marea Britanie, organismele de reglementare din alte tari s-ar putea vedea presate sa ia de asemenea o decizie.

Citeste si:

De ce a fost anulata amenda de 80.000 de euro primita de ING dupa dublarea platilor facute cu cardulVal de ironii la adresa senatoarei Sosoaca dupa ce a crezut ca Donald Trump ii regreta excluderea din AUR: "Thank you, Mr. President"Sporurile angajatilor din Metrorex: Toti salariatii iau "spor de tunel", chiar daca lucreaza in birou sau la suprafataAvocata lui Liviu Dragnea: "La mijlocul lunii mai ar avea dreptul sa ceara eliberarea conditionata"DOCUMENT CSM motiveaza in regim de urgenta avizul negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. Cum s-au impartit taberele in Consiliu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă