Român din Italia, șocat de cum se face școală în Peninsulă: „E lipsă de profesori. Manuale nu prea sunt. Ore se fac puține. La grădiniță, cursurile se țin afară”

2 months ago 3

Elevii și părinții din România nu sunt singurii care se confruntă cu începerea noului an școlar în condiții altfel decât până acum. În Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume de COVID-19, școala a început fără mii de cadre didactice care s-au pensionat, fără o parte dintre manuale, dar și cu copii la grădiniță care își țin cursurile în aer liber de frica infectării în spații închise, povestește un antrenor de fotbal din România, care trăiește în nordul “Cizmei”.


Orlando Popa este un român stabilit de foarte mulți ani în peninsulă, trăiește alături de soție și de cei doi copii în Reggio Emilia, într-o zonă care a fost afectată de coronavirus.


Anteenorul român și familia sa într-o poză mai veche

Antrenor de portari și scouter pentru Reggiana, fost angajat la AC Milan, românul tocmai s-a întors din vacanță din Spania, unde a fost cu familia.


De luni, a început școala în mai multe regiuni din Italia, iar românul a povestit care sunt neajunsurile pe care le-a observat la începutul orelor.


Majoritatea școlilor au început cursurile, luni, pe 14 septembrie, ca și în România. În funcție însă de regiuni, au fost și școli unde elevii au mers la cursuri de acum o săptămână sau altele la care orele vor începe abia săptămâna viitoare.


Orlando Popa are doi copii, un băiat de 11 ani, Mattia, elev în clasa a VI-a la școala "Galileo Galilei", și o fetiță de 4 ani, Adele, care trebuia să meargă la grădiniță, dar pe care părinții au decis să o țină acasă.


"În primul rând, Italia este șocată acum de lipsa de profesori cu care se confruntă", povestește românul, care amintește de zecile de mii de posturi neocupate din sistem.


"Problema nu e chiar nouă, dar în contextul COVID a devenit acută, cu atât mai mult cu cât o parte dintre dascălii în vârstă s-au pensionat de frica COVID", spune Popa.


În Italia au fost raportate până acum 293,025 de cazuri de coronavirus, dintre care aproape 36.000 de oameni și-au pierdut viața, la o populație de 60 de milioane de locuitori, potrivit worldmeteres.info.


Educație fizică, afară, și cam atât

Ca și ceilalți părinți, Orlando Popa este îngrijorat de situație.


"Profesorii au transmis că vor fi 2-3 ore maximum pe zi, se face programul doar pe trei zile, copiii să aibă la ei un caiet de matematică, unul de "română", din acela cu foaie velină, și adidașii de sport. De ce? Păi, la Matia în școală, din trei ore de curs, două sunt de sport zilele acestea. Cum să faci doar educație fizică?! Ne-au pus să luăm 50 de cărți, am dat deja 550 de euro pe ele, că școala nu ne plătește sau decontează nimic.


Unele școli din Italia au transformat sălile de sport în săli de cursuri pentru a reuși să păstreze distanțarea elevilor FOTO: EPA

Învățători nu sunt, cărți nu sunt, pentru că eu n-am putut găsi mai mult de 7 din cele 11 manuale. Nu sunt și pace! Nici profesorii n-au material didactic.

Orlando Popa, antrenor român în Italia
Cu geamul larg deschis

Fetița, Adele, 4 ani, a fost scoasă de la grădiniță, la fel ca mulți dintre colegii ei.


"A fost o ședință în curte, zilele trecute, ni s-a spus că toate orele se vor face afară, intră înăuntru doar să mănânce, dar și atunci, și când dorm după-amiază, trebuie să țină geamurile deschise. Am rămas stupefiat! Acum, încă o lună, e soare, e cald, e bine, dar din octombrie vine frigul. Din cauza umidității, și la 10 grade Celsius se simte ca și cum ar fi pe minus, mori de frig. Ni s-a zis că și în Suedia se procedează la fel. Au o zonă prevăzută cu acoperiș, unde se joacă, acolo îi bagă pe cei mici și dacă începe ploaia", susține


Ni s-a spus să le dăm gecuțe și fulare, de luna viitoare, dar acum ce facem, nu ia COVID, se alege cu altă boală?! Am decis să suspendăm cursurile, o perioadă. Multe grădinițe s-au închis, cine are posibilitatea, își ține copilul acasă

Orlando Popa, antrenor român în Italia
”Pentru copii pare o joacă, se iau după indicatoare”

Deja școli din Bolzano și Abruzzo s-au închis, din cauza primelor apariții de infectări cu Covid.


"Școala le dă două măști, zilnic, copiilor. Nu există plexiglas, dar stau la o distanță de un metru unul de celălalt în clasă. Au modificat configurația băncilor, fiecare elev are banca lui. Anul trecut, la Matia, erau 28 de copii în clasă, acum sunt 18. S-a mărit numărul de clase, de aceea e nevoie de mai mulț profesori și nu ai unde să-i găsești. Copiii sunt separați pe clase, la sosire, se folosesc mai multe intrări în incintă", mai spune Orlando.


Foto: Arhiva personală

Sunt și polițiști, care supraveghează locația. Pe asfalt sunt vopsite indicatoare cu numărul clasei, ca să știe copilul încotro se îndreaptă. Momentan, încă pare o joacă pentru cei mici. Noi, părinții, doar ne rugăm să fie bine, mai ales că iar a crescut numărul de infectări, dar partea pozitivă este, să zicem, că sunt puțini cu internări.

Orlando Popa, antrenor român în Italia
Polițiștii italieni supraveghează intrările în școli/ Foto: Arhiva personală

Foto principală: EPA


Read Entire Article
Powered By Seo Tools