Ritualul botezului rămâne neschimbat! BOR a decis: bebeluşul va fi scufundat de trei ori în cristelniţă

1 lună in urmă 1

Ritualul botezului rămâne neschimbat. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, în virtutea faptului că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, Sfântul Sinod a decis că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina și ritualul, informează basilica.ro.

Ritualul botezului rămâne neschimbat! În Facultăţile de Teologie se va acorda o atenție sporită ritualului întreitei „afundări”

În ceea ce privește ”îngrijorările” din spațiul public, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a discuta cu părinții și nașii copilului, care, în prealabil, s-au consultat cu medicul pediatru. Aceştia vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

Citeste si ÎPS Calinic, prima voce din BOR care vorbeşte despre reforma botezului după tragedia de la Suceava: Se va analiza practica scufundării pruncilor 

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Demersuri de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români comunişti

În şedinţa Sfântului Sinod desfăşurată pe 25 februarie 2021 şi prezidată de Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost ales prin vot secret Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Acesta va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Citeste si Teologul Savatie Baştovoi condamnă „spectacolul grotesc” de la botez: „Hristos a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine! Nu a zis: Aduceţi copiii la Mine. Un copil ar trebui botezat la vârsta când îl recunoaşte pe părinte”

Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Au fost aprobate textele liturgice (slujba, acatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult;

A fost aprobat ca, în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) şi „Ziua imnului național al României” (29 iulie).

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă