Risipa alimentară - efect DEVASTATOR asupra mediului. Aproape un miliard de tone de alimente, aruncate anual - raport ONU

1 lună in urmă 1

Risipa alimentară, o problemă globaăRisipa alimentară, o problemă globaă

Omenirea își face rău singură. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite, conform căruia o cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente ajunge, anual, în coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor şi restaurantelor. Este vorba despre 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019.

VINERI, 05 MARTIE 2021, 00:31

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Studiul, realizat în comun cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi organizaţia caritabilă WRAP, mai arată că risipa de alimente este aproximativ similară în rândul ţărilor bogate şi a celor sărace.

”O perioadă îndelungată de timp se presupunea că risipa de alimente la nivelul gospodăriilor este o problemă importantă doar în ţările dezvoltate. Odată cu publicarea raportului Food Waste Index vedem că lucrurile nu sunt atât de clare”, a declarat Marcus Gover, directorul organizaţiei caritabile WRAP, care lucrează cu guvernele pentru a reduce risipa de alimente.

Potricit raportului, în 2019 a fost risipită o cantitate estimată de 931 milioane de tone de alimente - echivalentul a 23 milioane de camioane de câte 40 de tone fiecare, care, puse cap la cap, ar fi înconjurat globul de şapte ori.

Gospodăriile private sunt responsabile pentru cea mai mare parte (11%) din alimentele care sunt aruncate, fiind urmate de restaurante şi alţi furnizori de alimente - cu 5% şi magazinele alimentare - cu 2%. Per capita, la nivel global, 121 de kilograme de alimente sunt risipite în fiecare an la nivelul consumatorilor, dintre care 74 de kilograme numai în cazul gospodăriilor.

În 2011, un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estima că o treime din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite în fiecare an. FAO a calculat un Food Loss Index conform căruia aproximativ 14% din alimentele lumii sunt pierdute în faza de după recoltare şi până ajung în faza de distribuţie.

Între 8% şi 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au legătură cu alimentele care nu sunt consumate (risipite sau aruncate), o cantitate similară cu transportul rutier. Păduri sunt defrişate, combustibil este ars şi ambalaje sunt produse pentru a furniza alimente care sunt aruncate. În paralel, alimentele care se alterează în gropile de gunoi eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.

Directorul UNEP, Inger Andersen, a apreciat că o reducere a risipei alimentare ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi ar însemna, de asemenea, că mai multă hrană este disponibilă, ceea ce ar reduce foametea la nivel mondial şi ar permite economisirea unor bani. Andersen a făcut un apel către guverne, companii şi oamenii din întreaga lume să îşi aducă contribuţia la reducerea risipei alimentare, notează Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă