Reziden╚Ťiat 2021 | Cum a fost la cel mai important examen din cariera viitorilor medici. Probleme pentru cei din Republica Moldova

2 săptămâni in urmă 31

Viitorii medici au dat astăzi cel mai important examen al carierei lor: rezidenţiatul. Concurenţa a fost mai mare ca oricând, iar condiţiile impuse de situaţia sanitară au fost stricte. În sală au putut intra doar tinerii vaccinaţi sau testaţi.Studenţii din Republica Moldova au trebuit să treacă un alt test, al răbdării. Certificatele lor de vaccinare nu au fost recunoscute de aplicaţiile folosite de autorităţile de la noi.

12.000 de absolvenți ai Universităților de Medicina și Farmacie s-au reunit astăzi pentru rezidenţiat în cele şase centre de examen din ţară. Emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât concurenţa e mai mare ca niciodată: doi pe un loc. Acest tânăr din Iaşi visează să ajungă medic la Urgenţă, dar totul depinde de rezultatul obținut astăzi.

Emoții, cum prezintă toată lumea, probabil puțină frică. Așteptăm cu nerăbdare să începem. Sper să am un punctaj decent, cât să pot să-mi aleg ceea ce-mi doresc.

Înainte de a intra în săli, candidaţii au avut de trecut mai întâi testul termometrului.

Clara Mihociu, reporter Observator: Regulile sunt clare și stricte. Înainte de a avea acces către săli tinerii primesc o nouă mască de protecție, mâinile le sunt dezinfectate, li se măsoară temperatura și sunt verificati daca au certificat de vaccinare, test negativ covid sau daca au trecut recent prin boală dovedind asta cu un document.

Probleme la rezidențiat pentru candidații din Republica Moldova

Pentru alții, emoțiile au fost date de teama gândului că nu vor fi lăsați să intre la examen. Candidații din Republica Moldova au fost la un pas să rateze examenul deşi sunt imunizaţi cu Astra Zeneca. Aplicaţia folosită pentru validarea certificatelor nu le-a recunoscut codul QR.

Păi şi atunci de ce mi-l mai daţi dacă e invalid? Bun, daţi-mi alte documente. Nu. Documentul de vaccinare. Păi ăsta e, e unic.

Prof. Dr. Viorel Scripcariu, Rector UMF Iași: Au fost nişte probleme organizatorice, legate de faptul că Republica Moldova nu e în spaţiul UE și atunci au fost nişte lucruri umpic mai greu de controlat sau interpretat /având în vedere că la intrarea se folosea un anumit cod / s-a folosit pașaportul și detaliile primite de la comisia centrala cu STS-ul și s-a rezolvat.

Examenul de rezidenţiat durează 4 ore şi este un test-grilă cu 200 de întrebări.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â