Rezerva Federală a SUA pregătește o nouă creștere semnificativă a dobânzilor! Apar acuze că e prea mult

1 săptămână in urmă 17

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 14:55

38 citiri

Rezerva Federală a SUA – FED este așteptată să crească miercuri ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual.

Ar fi pentru a treia oară consecutiv când banca centrală a SUA ar opera o asemenea măsură drastică.

Analiștii financiari se așteaptă chiar că dobânda de politică monetară a FED va atinge maximul din anii 2006-2007, amplificând stresul din sistemul financiar global.

Crește riscul de recesiune

În timp ce investitorii se așteaptă în mare măsură ca FED să-și ridice rata de politică monetară cu 75 de puncte de bază, până la intervalul de 3,00%-3,25%, piețele rămân în expectativă, cu ochii pe previziunile legate de evoluția economică trimestrială.

Analiștii se așteaptă la o luptă cu inflația mai dură decât se anunța, cu o rată a politicii monetare federale care ar putea depăși 4% până la sfârșitul anului 2022, față de 3,4%, cât au fost estimările inițiale, scrie Reuters.

”Cu puține dovezi în mână că presiunile inflaționiste se reduc, președintele FED Jerome Powell este probabil să sublinieze din nou angajamentul de a face ceea ce este necesar pentru a aduce inflația la țintă, chiar dacă asta înseamnă riscul unei recesiuni”, au scris economiștii Deutsche Bank, la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, Deutsche Bank se așteaptă ca în cele din urmă banca centrală a SUA să fie nevoită să-și ridice rata de politică monetară la aproximativ 5,00%, un nivel care se apropie de vârful de 5,25% atins în 2006-2007, când factorii de decizie ai FED erau îngrijorați bula de pe piața imobiliară din SUA.

Prin urmare, stresul în sistemul financiar global se va amplifica.

”Contracție inutil de dură”

Condusă de politica din ce în ce mai accentuată a FED de combatere a inflației, înăsprirea condițiilor de finanțare a devenit atât de pronunțată încât unii au început să se îngrijoreze cu privire la un posibil exces.

”Băncile centrale aproape de pretutindeni se simt acuzate că au fost prinse nepregătite și nu au anticipat și prevenit saltul inflației în 2021”, a scris Maurice Obstfeld, fost economis- șef al Fondului Monetar Internațional, într-un eseu publicat săptămâna trecută.

”Pericolul actual, totuși, nu este atât de mult faptul că mișcările actuale și planificate nu vor reuși în cele din urmă să potolească inflația. Ci că ele merg prea departe și conduc economia mondială într-o contracție inutil de dură”.

Băncile centrale urmează exemplul FED

Banca Centrală Europeană și-a majorat la începutul acestei luni rata dobânzii cheie cu trei sferturi de punct procentual, pentru prima dată în istorie, după majorarea de 0,5% din luna iulie, aducând dobânda la 1,25%.

La rândul său, banca centrală a Suediei a aprobat săptămâna aceasta prima creștere a dobânzii de politică monetară din ultimii 30 de ani, rata principală a politicii monetare ajungând la 1,75%.

Și factorii de decizie din Banca Angliei și băncile centrale din Elveția și Norvegia se vor întâlni în această săptămână, iar piețele așteaptă noi majorări ale ratelor dobânzilor.

Citește și:

Europarlamentarul care anunță un pas important pentru intrarea României în Schengen. „Am obținut sprijinul unui număr important de deputați europeni”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat miercuri, 21 septembrie, pe rețelele sociale că în luna decembrie ar putea fi dat un vor privind aderarea României la Spațiul Schengen....

Craiova extinde luminițele de Crăciun în cartiere, deși toată Europa se află în criză energetică

Primăria Municipiului Craiova vrea să câștige o competiție privind cel mai frumos târg de Crăciun din Europa, iar astfel a decis să extindă iluminatul public de sărbători în mai multe...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă