Revolte în Kazahstan: Zeci de manifestanți au fost „eliminați”, anunță Poliția. Focuri de armă și blindate pe străzile din cel mai mare oraș

2 săptămâni in urmă 67


Mai multe blindate și zeci de militari au intrat joi dimineață în piața centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de oameni protestau pentru a treia zi față de Guvern, relatează Reuters și Euronews. Incidentele vin după ce au avut loc confruntări și miercuri seară, confruntări soldate, potrivit poliției, cu zeci de morți.


Focuri de armă au răsunat în cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, unde sute de oameni au continuat să protesteze. În imagini apărute pe rețelele de socializare se vede cum militarii înaintează pe jos și trag cu armele.


Dozens of people killed by security forces in Almaty, Kazakhstan after they tried to storm govt. buildings.Gunfight on at many placespic.twitter.com/rygegsiYEt

— Enemy Slayer (@EnemySlayer24_7) January 6, 2022

După ciocnirile de joi dimineață, poliția a anunțat că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi". Potrivit autorităților, oamenii au fost „eliminați” miecuri seară, după ce au încercat să ia cu asalt mai multe clădiri administrative.


„Forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și comisariatele locale de poliție. Zeci de atacatori au fost eliminați”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de mai multe agenții de presă.


Televiziunea de stat a raportat că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende toate operațiunile financiare. Accesul la internet este întrerupt, la fel și semnalul la telefon, potrivit AFP și Reuters.


Guvernul Kazahstanului a declarat stare de urgență la nivel național, duăă ce protestele violente, cele mai ample demonstrații din istoria țării, au continuat, în ciuda demisiei guvernului.


Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei „să învingă amenințarea teroristă”. Moscova a răspuns cererii și a anunțat că va trimite „forțe de menținere a păcii”, care vor sta în Kazahstan „cât timp va fi necesar”.


Manifestațiile din statul central-asiatic au început din motive economice, dublarea prețului gazului, dar au căpătat rapid o agendă politică, oamenii cerând alegeri libere și demiterea oficialilor de la vârf, scrie Al Jazeera. Populația este nemulțumită de faptul că profiturile țării bogate în hidrocarburi nu sunt distribuite echitabil și ajung doar la elitele politice și economice.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă