Revoltă în Vietnam după ce autoritățile au ucis cei 12 câini ai unei familii infectate cu Covid-19

5 zile in urmă 17

Pe măsură ce numărul de cazuri de coronavirus a crescut în Vietnam, un cuplu a decis să părăsească provincia Long An pe motocicleta împreună cu cei 15 câini pe care îi dețineau. În timpul călătoriei prin țară, cuplul a dat doi câini unui voluntar după ce a intrat în provincia Ca Mau, în timp ce altul a murit. La un moment dat aveau să se îmbolnăvească și ei de Covid-19, iar, din paturile lor de spital, au aflat că toți câinii au fost uciși de autorități din cauza temerilor că animalele ar putea răspândi virusul, relatează BBC.

„Soția mea și cu mine am plâns atât de mult încât nu am putut să dormim”, a declarat Pham Minh Hung, un zidar de 49 de ani pentru BBC. „Nu am vrut să cred că s-a întâmplat cu adevărat … Nu am put face nimic pentru a-mi proteja copiii”, spune el despre animalele ucise.

Povestea lor, documentată pe aplicația de socializare TikTok, a stârnit o reacție dură în Vietnam, iar o petiție care solicită încetarea acestei practici a adunat peste 150.000 de semnături.

Ultimul val de Covid-19 a fost cel mai rău care a lovit Vietnamul de la începutul pandemiei. O carantină dură impusă în ultimele luni a făcut mulți migranți să rămână fără posibilitea de a-și câștiga existența, determinând cel puțin un milion să fugă din orașele mari.

Pham Minh Hung și Nguyen Thi Chi Em, soția sa în vârstă de 35 de ani, au fost printre ei. Pe 8 octombrie, ei au plecat într-o călătorie de 280 km împreună cu câinii lor și trei rude, care au adus și ei încă trei câini și o pisică. Cuplul s-a îndreptat spre Khanh Hung în provincia Ca Mau, orașul natal al unei rude, unde coronavirusul nu a lovit la fel de dur.

Au postat pe rețelele de socializare mai multe clipuri video din călătoria lor și astfel au devenit populari printre mulți utilizatori care i-au urmărit și le-au dorit o călătorie sigură. Unii au spus că inimile lor s-au topit puțin atunci când cuplul a folosit haine de ploaie pentru a-și adăposti câinii. Câțiva le-au livrat chiar apă și mâncare.

Pe măsură ce călătoria lor continua, cuplul a dat doi câini unui voluntar după ce a intrat în provincia Ca Mau, în timp ce altul a murit. Restul au continuat aventura. Dar cuplul și cele trei rude ale acestora au înregistrat rezultate pozitive pentru Covid după ce au ajuns la Khanh Hung. Este obligatoriu ca oricine călătorește între provincii să fie supus testelor. Au fost transferați la un spital pentru tratament, iar animalele au fost lăsate la un centru de carantină.

Dar autoritățile locale au ucis cei 12 câini și animalele de companie ale rudelor fără informeze proprietarii, a scris presa de stat din Vietnam într-un articol care a fost ulterior eliminat. Nu este clar cum au fost ucise animalele. Ziarul oficial al poliției a publicat o imagine care indica faptul că au fost arși.

„Controlul bolilor trebuie prioritizat în primul rând, iar decizia de a ucide animalele imediat a fost o măsură preventivă necesară”, a declarat oficialul local Tran Tan Cong în cadrul unei conferințe de presă, duminică.

„Un act barbar”

Acțiunile aurotităților au generat reacții rapide în mediul online, mulți numind decizia „crudă” și „dureroasă”. Actrița Hong Anh, membră a organizației globale pentru bunăstarea animalelor Four Paws, a numit-o „barbară” și a spus că va trimite o petiție organizației.

Uciderea animalelor a fost „lipsită de etică” și „ridicolă” și nu există nicio linie directivă care să dicteze că animalele de companie trebuie ucise dacă proprietarii sunt infectați, a preicizat și Vu H Nguyen, un om de știință de la Centrul Medical Național City of Hope din SUA.

„Nu există dovezi științifice care să ateste că pisicile și câinii pot fi un intermediar pentru transmiterea Covid la oameni. Cu toate acestea, persoanele cu Covid le pot infecta uneori”, a spus dr. Vu.

Un studiu din Texas pe 76 de câini și pisici din 39 de gospodării cu pacienți Covid a descoperit că două pisici și un câine au fost infectate. Animalele au fost asimptomatice sau au prezentat doar simptome ușoare. Toate și-au revenit rapid.

„Există mai multe modalități de a face acest lucru corect în această situație, cum ar fi punerea în carantină într-o cușcă; contactarea rudelor proprietarilor sau angajarea unei organizații sociale pentru a avea grijă de ei până când proprietarii se recuperează”, a spus dr. Vu.

„Mentalitate de război”

Vietnamul a fost considerat o poveste de succes la începutul pandemiei, câștigând laude din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin răspunsul său rapid și prin depistarea pe scară largă a contactelor. Dar varianta Delta a schimbat totul.

Statul din sud-estul Asiei a raportat 840.000 de cazuri și peste 20.000 de decese în total. Majoritatea cazurilor au fost detectate în timpul ultimului val. Vietnamul a depus eforturi mari în efortul său de control al virusului, chiar dacă prim-ministrul Pham Minh Chinh a declarat luna trecută că ar trebui să existe un plan pentru „a trăi cu virusul”.

Multe persoane au fost pus sub acuzare și condamnate pentru răspândirea virusului, unele dintre ele fiind primind pedepse de cinci ani. Luna trecută, un videoclip cu mai mulți ofițeri de poliție care pătrundeau într-un apartament din sudul provinciei Binh Duong a devenit viral. Ofițerii au ridicat o femeie despre care se credea că a fost expusă la virus pentru a fi testată în timp ce fiul ei tânăr plângea.

Decizia autorităților de a uide animalele de companie nu a fost surprinzătoare, a spus analistul Le Anh. „Guvernul vietnamez a acordat cea mai mare prioritate luptei împotriva coronavirusului. Există un slogan: Lupta împotriva acestei pandemii este ca și cum ai lupta cu inamicul. Înseamnă că țara este în război. Nu te poți aștepta la un comportament rațional și uman în timpul unui război.”

Cel mai greu lucru pentru domnul Pham a fost că a aflat de la alții că iubitele sale animale au fost ucise. El este hotărât să tragă la răspundere autoritățile.

„Mi-am crescut copiii timp de aproximativ șase ani, cu siguranță vreau dreptate pentru copiii mei”, a spus el de pe patul de spital.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă