Revoltă în Albania. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, după ce sediul central al Partidului Democrat a fost luat cu asalt de protestatari

1 săptămână in urmă 16

Poliţia albaneză a recurs sâmbătă la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă după ce protestatarii care aruncau cu pietre au năvălit în sediul Partidului Democrat, potrivit Reuters. Protestatarii sunt susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, care a fost dat afară din partid anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie.

În timpul revoltelor de sâmbătă, susţinătorii lui Berisha au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate, la sediul partidului şi au amplasat scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj.

Presa locală a relatat că persoanele aflate în interiorul clădirii au încercat să ţină mulţimea în afara clădirii, folosind conținutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei, notează Reuters.

Albanian police fired teargas and water cannons on Saturday as stone-throwing protesters stormed into the headquarters of the opposition Democratic Party in a deepening power struggle between party rivals. pic.twitter.com/FnZ9ph9MXa

— Srbija Evropa (@srbija_eu) January 8, 2022

Aceștia sunt susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, care a fost dat afară din partid anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata, pe motive de corupție.

De atunci, Sali Berisha, care neagă orice ilegalitate, îl contestă pe noul lider al partidului, Lulzim Basha. Luna trecută, Berisha a convocat o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că lupta nu se încheie. „Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină”, a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. 

În afară de SUA, Comisia Europeană şi mai multe ambasade europene în Albania au condamnat ferm violenţele şi au cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă