Reuniune diplomatică importantă la București, în contextul tensiunilor cu Rusia. Ministrul ucrainean sosește vineri în România

3 săptămâni in urmă 11

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduiește la București, în perioada 22-23 aprilie, o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor de Afaceri Externe din Polonia, România și Turcia. În premieră în acest an, la inițiativa României, vor participa și miniștrii de Externe din Georgia și Ucraina, anunță MAE într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, “în perioada 22-23 aprilie, Bucureștiul va fi gazda unui mini-summit regional cu participarea a 5 miniștri de externe, care are loc într-un context special”. 

Discuțiile se vor axa pe evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe  întărirea rezilienței Alianței Nord-Atlantice, dar și pe necesitatea sprijinirii partenerilor din Vecinătatea Estică. 

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că România nu este direct amenințată de tensiunile dintre Rusia și Ucraina. Totuși, el a explicat că este “cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace”.

De asemenea, el a vorbit despre reuniunea diplomatică de la București, arătând că discuțiile vor include securitatea regională. 

„Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina. Deci avem, practic, un mini-summit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională”, a mai spus Aurescu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă