Rețetă dulceață de lapte sau dulce de leche. Desertul atât de bun de preparat acasă

2 luni in urmă 1

Rețeta de bază pentru dulceață de lapte/dulce de leche necesită fierberea lentă a laptelui cu zahăr, amestecând constant. E gata odată ce compoziția se îngroașă și își transformă culoarea într-una similară cu cea a caramelului. Trebuie să fii tot timpul cu ochii în patru pentru a nu-l arde.

Rețeta pentru desertul dulceață de lapte sau dulce de leche

Dulce de leche (spaniolă: [ˈdulse ðe ˈletʃe / ˈdulθe ðe ˈletʃe]; portugheză: doce de leite IPA: [ˈdosi dʒi ˈlejtʃi]) este un desert din America Latină preparat prin încălzirea lentă a laptelui, cel mai frecvent de vacă, care își are savoarea după subtila sa ardere. În spaniolă înseamnă ”bomboane din lapte” sau ”dulce din lapte”.

Alte nume regionale ale preparatului sunt ”manjar”, ”arequipe” și ”cajeta”. Este cunoscut și sub denumirea de kajmak în bucătăria poloneză, unde a fost conceput independent pe baza kaimakului turcesc, un fel de cremă coagulată, de consistența laptelui condensat. Kajmak este folosit frecvent pentru napolitane sau plăcinta mazurek, mâncată în mod tradițional de Paști.

O metodă pentru prepararea desertului necesită lăsarea unui litru de lapte să stea la temperatura camerei pentru 24 de ore, pentru ca în sticlă să rămână caș și zer. Acestea apoi se vor fierbe până când partea solidă va deveni din nou lichidă. Ulterior, se adaugă zahăr, se agită până devine tare, după care se scoate de pe foc și se lasă să se răcească. Odată ce nu mai e fierbinte, se poate rupe, aceasta fiind și atracția gurmanzilor și iubitorilor de dulce de leche în diferite feluri. Pot fi adăugate și alte ingrediente, cum ar fi vanilia.

O mare parte din apa din lapte se evaporă și amestecul se îngroașă. Dulce de leche este o șesime din volumul de lapte folosit. Transformarea care are loc în timpul pregătirii este cauzată de o combinație a două reacții comune nonenzimatice de încălzire numite caramelizare și reacția Maillard.

Ingrediente

1600 ml lapte proaspăt cu minimum 3,5% grăsime 1250 grame zahăr 1 linguriță extract de vanilie un praf de sare

Mod de preparare

Pune laptele și zahărul într-o oală cu pereți înalți și lasă până se ajunge la punctul de fierbere, apoi redu focul la nivelul mic sau mediu, în funcție de puterea aparatului de gătit, și amestecă sârguincios. Dacă se ridică spuma, mai ales în momentul în care amestecați în preparat, puteți trage oala de pe foc preț de câteva secunde. În primă fază se formează laptele condensat.

După ce începe să-și schimbe culoarea, îndreptându-se spre una aurie, arămie, nu mai trebuie lăsat mult, ci doar maximum 10 minute. Timpul de fierbere depinde și de diametrul și grosimea oalei. După două ore și jumătate de fierbere lentă, dulceața de lapte este gata. Acum poți adăuga vanilia și praful de sare și așteaptă să mai dea un clocot.

The post Rețetă dulceață de lapte sau dulce de leche. Desertul atât de bun de preparat acasă appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă