Republica Moldova: Guvernul pro-european al Nataliei Gavriliță a trecut de votul de încredere al Parlamentului / Oficial, țara este condusă în prezent de două femei

2 luni in urmă 23

Guvernul condus de Natalia Gavrilița, nominalizată de președinta Maia Sandu, a trecut de votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova, potrivit presei locale, citate de Agerpres.

Guvernul a primit 61 dintre cele 101 de voturi ale legislativului de la Chișinău, toate voturile „pentru” fiind din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Astfel, Republica Moldova este oficial condusă de două femei.

„Guvernul actual are o misiune extrem de importantă – să demonstreze oamenilor că Republica Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, oameni bine intenționați. Aceasta e misiunea cea mai importantă a acestui Guvern – să arătăm că un guvern de oameni integri e bun pentru țară, că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări, iar Moldova poate reveni în echipa statelor civilizate, decente, unde în capul mesei este legea. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va împărți bani publici cu procent, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii, bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări.

Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți, vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vând decizii și protejează hoții, vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard și din alte scheme care se ascund în alte țări sau chiar în Moldova. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, a declarat Natalia Gavriliță în plenul Parlamentului.

Natalia Gavriliță, fost ministru al finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu, a mai fost propusă de două ori în luna februarie pentru funcția de premier de către președintele Republicii Moldova, însă a fost respinsă de către majoritatea parlamentară condusă de socialiștii lui Igor Dodon, în legislativul trecut. Mișcarea a făcut parte din strategia Maiei Sandu pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate.

Alături de premierul Natalia Gavriliţa, ceilalţi membri ai guvernului propuşi sunt: Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru reintegrare, Sergiu Litvinenco, ministrul justiţiei, Ala Nemerenco, ministrul sănătăţii, Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, Ana Revenco, ministrul afacerilor interne, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii, Anatolie Topală, ministrul educaţiei, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Sergiu Gaibu, ministrul economiei, Dumitru Budianschi, ministrul finanţelor, Sergiu Prodan – ministrul culturii, Iuliana Cantaragiu, ministrul mediului, Iurie Ţurcanu, digitalizare, Viorel Gherciu, ministrul agriculturii, şi Marcel Spătaru – ministrul muncii şi protecţiei sociale.

La alegerile parlamentare din 11 iulie PAS a obţinut o majoritate de 63 din cele 101 de mandate în legislativ, în timp ce blocul socialiştilor şi comuniştilor are 32 de mandate, cele 6 mandate rămase revenind partidul Şor.

Sursa foto: Facebook/ Natalia Gavriliță

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă