Republica Dominicană vrea să construiască un gard la frontiera cu Haiti pentru a reduce imigrația ilegală

1 lună in urmă 1

Luis Abinader, 53 de ani, președintele Republicii Dominicane, a dezvăluit planurile de a ridica un gard de-a lungul frontierei cu Haiti, circa 380 de kilometri. Potrivit liderului de la Santo Domingo, bariera va ajuta la reducerea imigrației ilegale, a traficului de droguri și a fluxului de vehicule furate între cele două țări, notează BBC.

„În doi ani, vrem să punem capăt problemelor grave de la graniță”, a spus Abinader, într-o luare de poziție în fața Congresului. Costul proiectului, care va demara în toamna acestui an, nu a fost dezvăluit.

Bariera dominicanilor

„Bariera” întinsă pe circa 380 de kilometri ar include un gard dublu, înalt de 8 metri, cu senzori de mișcare, sisteme cu infraroșu și camere de recunoaștere facială.

Republica Dominicană, o țară turistică insulară din Marea Caraibelor, care are o populație de aproximativ 11.000.000 de locuitori, a construit deja câteva garduri de-a lungul frontierei.

Se estimează că aproximativ 500.000 de migranți haitieni locuiesc în țară – mulți dintre ei pătrunși ilegal.

În ianuarie, guvernul de la Santo Domingo a fost de acord să ajute Haiti, prin oferirea de acte de identitate cetățenilor care locuiesc pe teritoriul dominican.

Opt decenii de la Masacrul Pătrunjelului

Relațiile dintre cei doi vecini au fost istoric dificile. Genociul de acum 84 de ani fost unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria zbuciumată a Hispaniolei, o insulă împărțită între Republica Dominicană și Haiti.

Masacrul Pătrunjelului este numele sub care masacrul comandat de președintele dominican Rafael Leónidas Trujillo asupra imigranților haitieni a intrat în istorie. În octombrie 1937, Trujillo a ordonat trupelor sale eliminarea fizică masivă a populației de origine haitiană care locuia pe teritoriul Republicii Dominicane, în special în fermele situate de-a lungul frontierei cu Haiti. Nu există un consens al istoricilor cu privire la numărul victimelor. Surse citate de BBC indică între 9.000 și 20.000 de victime.

Zidul lui Trump

În februarie 2019, fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a invocat o situaţie de urgenţă naţională pentru a redirecţiona miliarde de dolari proiectului construirii unui zid la granița cu Mexic, în vederea limitării imigraţiei ilegale.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Dar Joe Biden, odată cu preluarea mandatului de președinte al SUA,
a anulat finanțarea pentru zidul lui Trump.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă