Reprezentantul special al Guvernului cere anchetarea de urgenta a atacului antisemit la adresa Maiei Morgenstern: "Parlamentari ai AUR elogiaza criminali de razboi de la tribuna incurajand astfel actiunile antisemite"

3 săptămâni in urmă 1

Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, afirma ca Politia trebuie sa ancheteze de urgenta cazul atacului antisemit la adresa acritei Maia Morgenstern. "Parlamentari ai AUR elogiaza criminali de razboi de la tribuna Parlamentului incurajand astfel actiunile antisemite", afirma deputatul.

"In calitate de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei, condamn cu fermitate atacul antisemit la adresa doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, si solicit Politiei Romane sa trateze cu celeritate si maxima seriozitate acest caz grav. Aceste amenintari nu trebuie tratate cu superficialitate, cu atat mai mult cu cat ele vin, la prima vedere, sub semnatura unui grup parlamentar.

Privesc cu multa retinere afirmatiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politica neo-fascista, cunoscuta pentru iesirile publice xenofobe, antisemite, conspirationiste in manifestari politice publice, stradale, pe retelele de socializare si, mai grav, de la tribuna Parlamentului", a transmis, duminica, alexandru Muraru.

Potrivit acestuia, "fenomenul antisemitismului si xenofobiei este prezent, din pacate, in Romania"

"As vrea sa cred ca discutam despre situatii izolate, deoarece traim intr-un stat condus de valori democratice ghidate de convietuire interetnica si diversitate culturala. Dar ultimele luni conduc la ideea ca ascensiunea unei formatiuni politice in Parlament a degradat masiv discursul public si a reluat o ampla operatiune sistematica de punere in discutie a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de razboi, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezinta o escaladare fara precedent dupa anii 90", a mai transmis Muraru.

Acesta afirma ca "avem o reala provocare la nivel inalt, in structura parlamentara, unde elogiile aduse criminalilor de razboi se ascund in spatele imunitatii declaratiei politice".

"Din pacate, astfel de manifestari sunt luate drept exemplu si, asa cum s-a vazut, incurajeaza actiunile antisemite. Nu putem trece cu vederea un astfel de comportament, in contradictie cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antisemitismului si OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Avalansa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor actiuni precum cea indreptata impotriva actritei Maia Morgenstern", a mai transmis Alexandru Muraru.

Acesta face referire la semnalul de alarma tras de una dintre cele mai mari organizatii evreiesti din lume - "B'nai B'rith International".

"Organizatia a cerut liderilor Parlamentului sa opreasca si sa condamne propaganda "grotesca", neo-fascista, pe care un senator al AUR o face de cateva saptamani de la tribuna Senatului Romaniei, de elogiere si indemn la reabilitarea a criminalilor de razboi, implicati in operatiunile genocidale sau de sustinere a regimului criminal condus de Ion Antonescu, care a exterminat aproape jumatate din evreii din Romania in anii 40. Astfel, gravele derapaje care se produc in Parlament sunt mesaje de instigare la ura si de multiplicare si escaladare a rasismului si antisemitismului, o saturnalie a violentei politice si simbolice. Asa cum am mai spus, voi face toate demersurile care stau in puterea mandatului meu pentru sanctionarea acestor derapaje", a mai afirmat deputatul.

Un mesaj care cuprinde amenintari cu moartea la adresa actritei Maia Morgenstern a fost trimis catre Teatrul Evreiesc de Stat si este semnat "din partea partidului AUR".

Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) reclama, sambata seara, "inscenari mizerabile" in numele formatiunii si transmite intreaga sustinere pentru Maia Morgenstern.

"Suntem consternati in fata acestei intoxicari pe care o consideram incalificabila", a transmis formatiunea, apreciind ca este vorba despre "o provocare care trebuie pedepsita in cel mai aspru mod".

Maia Morgenstern a depus plangere la politie

Actrita Maia Morgenstern a depus plangere la politie, dupa ce i-a parvenit un email in care era amenintata cu moartea, atat ea cat si familia ei. Mesajul antisemit, redactat cu o virulenta extrema, greu de descris, a fost facut public de actrita pe contul de facebook, de Ziua Teatrului si de sarbatoarea evreiasca Pesach.

Directia de Investigatii Criminale a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de amenintare.

In urma analizarii mesajului primit de actrita, anchetatorii au ajuns la concluzia ca adresa de IP a autorului nu este cea reala. Oamenii legii au investigat daca adresa de email folosita de autorul amenintarii este asociata cu conturi de pe retelele de socializare sau alte site-uri web, dar nu a fost descoperita nicio astfel de legatura, relateaza Digi24. Dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 1 in vederea continuarii cercetarilor.

CITESTE SI:

Povestea fabuloasa a tinerei din Romania care face scoala cu copiii din Tanzania. "M-am trezit la catedra direct. A fost o aventura"Amenintari cu moartea la adresa actritei Maia Morgenstern, trimise "din partea partidului AUR" catre Teatrul Evreiesc de StatFlagrant facut de procurori pentru dare de mita in fotbalul romanesc. O persoana ar fi oferit bani arbitrului pentru a-i facilita calificarea in play-offDOCUMENT Noul model de declaratie pe proprie raspundere, cu care se poate iesi din casa dupa ora 20.00. Poate fi scrisa si "de mana"Ghinion pentru oamenii lui Adrian Mutu. Ce rezultat trebuie sa scoata Romania impotriva Germaniei pentru a se califica in sferturi la EURO
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă